Brigdestone udělá jízdu elektromobilem tak tichou, jak by měla být

Že auta jsou hlavním přispěvatelem ke hlukovému smogu netřeba dodávat. A není to jen zvuk motoru, ale i hluk pneumatik hraje významnou roli a vadí zejména u elektromobilů, kde je hluk motoru minimální.

Návštěvníci severských zemí, kde jsou elektrické vozy mnohem více rozšířeny, vám potvrdí, že většímu klidu na ulicích přivykli velmi rychle. Jediné, co je třeba pro dokonalost zážitku dotáhnout, jsou tedy rámusící gumy.

\"\"Za tímto účelem Bridgestone nedávno debutoval s Turanza QuietTrack, pneumatikou, která byla navržena tak, aby ztlumila vaši asfaltovou symfonii. Díky přepracovaným běhounům, které se zaměřily především na interakci gumy s vozovkou, se rozhodli inženýři v Bridgestonu usnadnit život těm, kteří jezdí elektrickými vozidly a mají rádi svůj relax a možnost vychutnat si klid jako za letu kluzákem.

Ač se to může zdát nepravděpodobné, největším zdrojem hluku na pneu jsou běhouny zachycují vzduch. Inženýři Bridgestone se tak vzduchu snažili co nejvíce ztížit cestu. Protkali pneumatiku několika tenkými podélnými kanály se spoustou krátkých, diagonálních drážek vedoucích k rameni pneumatiky. Orientace těchto bočních drážek je rozhodující. Ty, které jsou podél ramene, umožňují, aby se vzduch tiše valil ven, aniž by došlo k jeho stlačení. Drážky jsou navíc ve třech různých šířkách, takže navzájem neinterferují a hluk je značně nižší.

\"\"

Zajímavým objevem bylo, že pro omezení vysokofrekvenčních zvuků je nejlepší požít vroubkování namísto rovné linie, což se neočekávaně stalo také přínosem pro zlepšení trakce na sněhu. Bridgestone vyvinul vše digitálně pomocí simulačního softwaru. Vše korunuje nová pryžová směs ze třiceti složek s důrazem na odolnost proti opotřebení.

\"\"V Evropě by gumy navíc šly naproti zvažovanému zdanění hlučných pneumatik, protože bylo prokázáno že hluk má dopady na veřejné zdraví, jako je hypertenze, stres, ztráta sluchu a rychlejší nástup demence. Toho se samozřejmě američtí petroheadi bát nemusí, tam svůj asfaltový rock’n’roll milují a něco jako emisní nebo hlukové limity nejsou pro USA téma.

Bridgestone Turanza QuietTrack nabízí o 20% lepší trakci za mokra a 44% na sněhu než předchozí generace Turanza Serenity Plus, kterou QuietTrack nahradí. Pneu se opírá o čtyři technologické balíčky:

  • Technologie QuietTrack – eliminuje hluk a zajišťuje tišší jízdu.
  • Technologie ComfortCruise – využívá zaoblenou kontaktní plochu a upravený tvar pláště pneumatiky pro snížení vibrací na silnici a pro hladší a pohodlnější jízdní zážitek.
  • Technologie HydroTrack – podle očekávání účelně využívá hlubokých drážek a kanálků ústících do stran pro účinný odvod vody a snížení rizika hydroplaningu.
  • Technologie EdgePerformance – původní design s plnou hloubkou běhounu pro dosažení životnosti alespoň 125.000 km.

Pneumatika Turanza QuietTrack je ke koupi ve 37 velikostech, což dnes zahrnuje více než 86% automobilů. Pro klidnou jízdu bez hluku sice budete potřebovat i zahraniční silnice, ale i tak by ji majitelé elektrovozů měli určitě zvážit a učinit cvrkot svých kol tím jediným letním hitem.

Bridgestone QuietTrack – zrozena k tichému obdivu:

Images by Bridgestone