Časopis AutoExpress testoval celoroční pneumatiky. Potvrdil působivou přilnavost Continentálek

Britský automobilový časopis AutoExpress nedávno testoval devět modelů celosezonních pneumatik v oblíbené velikosti 205/55 R 16. Testovalo se na typicky zimním povrchu na tradičním testovacím okruhu Nokianu uvnitř polárního kruhu v Ivalu v severním Finsku a testovalo se také v horkém létě v německém Hockenheimu a Papenburgu.

Do testu bylo zařazeno 9 pneumatik od výrobců Continental, Goodyear, Michelin a Nokian, ty se zúčastnily podobného testu už v loňském roce. Letos se k nim připojil Hankook, Bridgestone, Cooper, Falken a Nankang.

AllSeasonContact od Continentalu se umístily na prvním místě v ovladatelnosti na sněhu a v hodnocení valivého odporu. Dosáhly také velmi dobrých výsledků při brzdění na sněhu a na mokru. Po testech manipulace na sněhu novináři napsali: „Bylo to, jako by pneumatika auto přes zatáčky doslova vedla.“ V celkovém hodnocení Conti předstihly jen Goodyear Vector 4Seasons.

Ve stejném vydání AutoExpressu přispěli svým hodnocením také partneři testu a obchodníci s pneumatikami z onlajnové platformy blackcircles-com. Uvedli, že pneumatika Continental zapůsobila na jejich testovací řidiče svou přilnavostí za mokra a nízkou hlučností na vozovce.

Pro referenční účely byla do testu zařazena také jedna letní pneumatika a jedna zimní pneumatika a byly podrobeny stejné sérii zkoušek. U zimních jako reference posloužila Continental WinterContact TS 860 a jasně se ukázalo, že na zimních silnicích zůstává čistě zimní pneumatika lepší volbou než celoroční model. Rozdíl mezi celosezónními modely a letními pneumatikami byl ještě výraznější, a to především pokud jde o brzdnou dráhu na suchých silnicích. Tam byla jako srovnávací letní pneumatika použita Continental PremiumContact 5 a poskytla mnohem bezpečnější výkon než zbytek gum v testu. Lépe si vedla také v testu aquaplaningu, kde v bezpečnosti předstihla většinu celoročních modelů.

„Nejlepším řešením zůstává výměna pneumatik na podzim a na jaře,“ uzavřeli test odborníci. Celoroční pneumatiky jsou ze své podstaty kompromisem, což pochopitelně znamená, že nemohou v každém ohledu konkurovat speciálním zimním, nebo letním pneumatikám.

 

Images by Continental Reifen Deutschland GmbH and Auto Express / Dennis Publishing Limited