Detroitský autosalon letos nebude, jeho prostory zabrala armáda. Postaví zde polní nemocnici

Letos žádné nové pneu v Detroitu představeny nebudou. Populární Severoamerická mezinárodní automobilová výstava 2020 byla zrušena, protože místo jejího konání, středisko TCF v Detroitu, se změní na polní nemocnici v ohnisku nákazy pro pacienty trpící COVID-19.

Federální krizový štáb toto místo zabírá na dobu šesti měsíců. Guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová v neděli uvedla, že armádní agentury US Army Corps of Engineers a FEMA přestaví detroitské kongresové centrum na 900-lůžkovou nemocnici. „Rychlou mobilizací a výstavbou velkokapacitního zařízení nouzové péče v Detroitu můžeme pomoci zachránit životy,“ uvedla Whitmerová ve svém prohlášení.

Pro detroitský autosalon je to pochopitelně těžká rána. ​​Výstava byla původně naplánovaná na 9. až 20. června a měla být velkou demonstrací svého znovuzrození po dobách, kdy v detroitu automobilový průmysl stagnoval. Show se tedy uskuteční až příští rok ve dnech 11. až 27. června.

„Zdraví a dobré životní podmínky občanů Detroitu a Michiganu jsou prvořadé,“ uvedl v dopise výkonný ředitel výstavy Rod Alberts. “TCF Centrum je pro své nové poslání ideálním místem.“ Armádní sbor inženýrů byl v kontaktu s několika dalšími místy v jihovýchodním Michiganu a jako další potenciální polních nemocnice vytipoval Oakland University v Rochesteru a Lexus Velodrome v Detroitu, ti nabídly své prostory pro případ, že by bylo potřeba více polních nemocnic. Což možná bude potřeba, protože Detroitské zdravotní středisko uvedlo, že je téměř na hraně své kapacity.

„Těšíme se na rok 2021 a doufáme, že svět bude zdravější a bude opět umožněno mezinárodní cestování,“ řekl Doug North, předseda autosalonu. Řekl také, že nikdy nedošlo na žádné seriozní debaty o odložení výstavy na pozdější termín roku 2020. „Prostě to nebylo logisticky možné,“ řekl.

Vstupenky budou návštěvníkům pochopitelně refundovány. Ale protože tato detroitská show je známá svými každoročními milionovými příspěvky na místní dětské charity, bude mít letos majitelé vstupenek možnost si peníze za vstupné nechat vrátit, nebo darovat jedné z devíti určených dětských charitativních organizací.


Images by Nick Manes/Crain’s Detroit Business