Dunlop Aircraft čeká masivní propouštění, o letecké gumy není zájem

U letecké divize Dunlopu patrně nastane masivní propouštění. Vedení firmy Dunlop Aircraft Tires Ltd už zahájilo jednání s odborovými svazy s plánem snížit stav o 200 pracovních míst ve svém závodu v britském Erdingtonu u Birminghamu. Společnost byla silně zasažena událostmi kolem Covid-19, které si vybírají daň v celém leteckém průmyslu.

„Jsme neuvěřitelně zklamaní, když vidíme navrhované snížení počtu pracovních míst v Dunlopu,“ tvrdí organizátorka odborové organizace GMB Union Rebecca Mitchell, která uvedla, že nouzové rozhovory s představiteli společnosti byly zahájeny 26. června.

Ve zmíněném závodě v Erdingtonu je zaměstnáno téměř 450 lidí. Dunlop Aircraft Tires plánuje v rámci boje o přežití zrušit až 199 míst, naopak 21 nových míst nově vznikne.

Generální ředitel firmy Gordon Roper řekl BBC, že společnost si současný stav zaměstnanců jednoduše nemůže dovolit. Na vině je pochopitelně pandemie koronaviru, jejíž dopad na leteckou dopravu je zdrcující pro všechny navázané firmy po celém světě. Gordon jako hlavní příčinu propuštění označil prudké snížení poptávky a varoval, že letecký průmysl se do normálu nevrátí ještě řadu let.

Konzultační proces s odborovým svazem potrvá 45 dní a Dunlop dodává, že avizovaná ztráta 199 pracovních míst bude pouze tím nejhorším scénářem při dlouhodobém poklesu průmyslu. „Tento pátek jsme se společností zahájili nouzové rozhovory a po konzultacích budeme moci lépe reagovat na jejich návrhy,“ dodala zástupkyně odborů Rebecca Mitchell. „Ať se stane cokoli, budeme i nadále bojovat za práci svých členů.“

Výroba leteckých gum Dunlop v Birminghamu má více jak stoletou tradici. V roce 2014 v Birminghamu uzavřel své brány definitně jiný závod Dunlopu. Po 125 letech zde byla ukončena tradiční výroba pneumatik továrny Dunlop Motorsport, jejíž závazky převzala pobočka v Ohiu v USA.


Images by Dunlop Aircraft Tires Ltd