Continental slaví. Jeho digitální klíče od auta v mobilu integrují další tři silní výrobci aut

Společnost Continental již nějaký čas vyvíjí svůj systém CoSmA pro přístup do vozidel, kde namísto klíče nebo karty použijete svůj telefon. Nyní se opět o kus přiblížila masová integrace tohoto systému, protože hned tři významní výrobci aut na základě nedávné dohody integrují řešení CoSmA do architektury svých nadcházejících generací vozidel. Zahájení výroby je plánováno na rok 2021.

Technologie CoSmA nahrazuje běžné klíče a je uživatelsky přívětivá, protože řidiči mohou odemykat, nastartovat a ovládat své auto pouze pomocí vlastního smartphonu. Jádrem systému je digitální klíč, který obsahuje oprávnění k přístupu k danému vozidlu. V jedné aplikaci může majitel vozidla spravovat více digitálních klíčů a současně je snadno sdílet s rodinou, zaměstnanci, nebo přáteli. Můžete tak určit, kdy a jaký zaměstnanec bude mít přístup k firemnímu vozidlu. Kurýrní služby by také mohly při doručování balíků dokonce uložit vaše online objednávky do kufru vašeho osobního nebo firemního vozidla, což se hodí, pokud jsou zásilky větších rozměrů, nebo nemůžete zásilku osobně převzít.

„S CoSmA se váš telefon stává digitálním klíčem od vozidla. Jsme potěšeni, že stále více výrobců integruje řešení do svých budoucích vozidel. Díky zapojení chytrých telefonů do systému odemykání dveří se celý proces stal značně pohodlnějším,“ říká Johann Hiebl, vedoucí obchodního oddělení Connected Car Networking u Continentalu. „Společně tak podnikáme další krok směrem k plnohodnotné digitální uživatelské zkušenosti.“

Přístup do vozidla pomocí smartphonu v případě řešení od Continental využívá technologii Bluetooth Low Energy (BLE) v základní verzi. V nejnovější generaci digitálního klíče se Continental spoléhá také na ultra-širokopásmovou (UWB) technologii, která nabízí větší pohodlí a nové funkce. Moduly transceiveru UWB a UWB Bluetooth Low Energy (UWB-BLE) umožňují detekovat autorizovaný smartphone s vysokou přesností zevnitř i zvenčí vozidla.

Palubní architektura řešení CoSmA zahrnuje centrální elektronickou počítačovou jednotku s nejmodernějším zabezpečovacím prvkem, kterým je certifikované bezpečné úložiště. kde může být nainstalována jakékoli digitální aplikace, jež funguje jako klíč od vozidla. Jakmile je přesně stanoveno místo, kde se nachází autorizovaný smartphone, systém umožní odemknutí vozidla a nastartování motoru, aniž by bylo nutné smartphone vytáhnout z kapsy.

Zmíněná přesná lokalizace také umožňuje integrovat nové funkce zaměřené na pohodlí uživatele, jako je dálkově ovládané parkování pomocí smartphonu. Kromě zvýšené úrovně pohodlí se při použití smartphonu s technologií UWB dá využít i řešení na ochranu před neoprávněným přístupem pomocí reléových útoků (man-in-the-middle), což je známá metoda, kdy zloděj pomocí přijímače zachytí signál k odemčení auta a vytvoří si duplikát klíče.

Spolu s dalšími známými společnostmi se Continental věnuje rozvoji rádiového standardu UWB pro přístup k vozidlu díky členství v konsorciu Car Connectivity Consortium (CCC). CCC pracuje na globálním standardu pro hands-free přístup k vozidlu a dalším aplikacím pro lokalizaci vozidel založených na technologii UWB. Cílem tohoto úsilí je umožnit použití tohoto systému pro všechny modely telefonů napříč operačními systémy.


Images by Continental AG / ContiTech AG