Exkluzivní dodavatel pro šampionát WRC – Pirelli, představil pneu pro rally sezónu 2021

Společnost Pirelli představila svou novou řadu World Rally Championship pneumatik pro mistrovství světa v rally na exkluzivní akci na Rally Italia Sardinia, která reprezentovala návrat italského výrobce coby exkluzivního dodavatele po dobu dalších tří let.

Od vítězství v tendru FIA, díky kterému se od příštího roku Pirelli stane výhradním dodavatelem pro mistrovství světa v rally, výrobce gum tvrdě pracoval na vytváření nových pneumatik pro nejrychlejší vozy rally, které měří síly na štěrku, asfaltu, sněhu a ledu.

Šéf Pirelli pro Rally Racing, Terenzio Testoni, řekl: „Po intenzivním vývojovém procesu jsme rádi, že můžeme představit naše nové pneumatiky a dát na Sardinii a některým zájemcům příležitost je vyzkoušet ze sedadla spolujezdce. Později je předvedeme v akci, náš bývalý mistr světa Petter Solberg jezdí na našem domácím závodě na Sardinii s testovacím vozem Pirelli.

Pirelli se účastní mistrovství světa v rally víceméně nepřetržitě od uvedení této série v roce 1973, přičemž první vítězství společnosti zaznamenali v Polsku téhož roku s Fiatem 124. Titul pro jezdce byl zaveden v roce 1979 a Pirelli jej získal o rok později díky schopnostem Waltera Rohrla na Fiatu 131 Abarth. Pro Pirelli představuje rally především laboratoř pod širým nebem, kde se testují nápady pro další rozvoj, a to díky kontinuálnímu přenosu technologií ze závodní dráhy na silnici. Moderní Cinturato – které si nejznámější výrobci automobilů široce volí jako originální vybavení – a P Zero, vlajková loď společnosti Pirelli, se zrodily jako výsledek spojení s motoristickým sportem sportu, díky kterému vznikly i technologie poté využité pro zimní a run-flat pneumatiky.


Images by Pirelli & C. S.p.A.