Inženýři Michelinu pomohli vyřešit problém s leteckými pneu pro organizaci podnikající extrémní lety

Michelin spojil své síly s oceňovanou organizací Airbus Perlan Mission II, neziskovkou složenou z dobrovolných pilotů, inženýrů a vědců. Ti provádí v laboratoří i ve vzduchu řadu testů s cílem zlepšit kvalitu létání. Během svých náročných letů zkoumají například vzorce počasí a testují nové technologie.

V únoru 2019 se Jim Payne, hlavní pilot Airbus Perlan Mission II, obrátil na Michelin s prosbou o pomoc. Šlo pochopitelně o problém s pneumatikami: Pneu namontované na kolech ztrácely tlak vzduchu, jakmile byly ve stratosféře vystavena teplotám přes 40° Celsia. Letečtí inženýři společnosti Michelin tento problém pojali jako výzvu a po zevrubné analýze navrhli přechod na bezdušovou pneumatiku, která se svojí vahou bude hodit i pro jimi používaný lehký kluzák. Vybrali MICHELIN AVIATOR a ve spolupráci s místním distributorem pneumatik Michelin zajistili urychlené zabalení a dodávku sady pneumatik, aby testovací letadlo mohlo co nejrychleji provádět další zkušební lety.

„10 vrstvá pneumatika Michelin se výborně uvedla v El Calafate v Argentině,“ řekl Jim Payne. „Absolvovali jsme šest letů nad hranici 12 kilometrů s nejvyšší naměřenou výškou necelých 20 km a nikdy jsme nešli na přistání s prázdnou pneumatikou!“ Letečtí inženýři společnosti Michelin byli po tomto úspěchu velmi hrdí na to, že se mohli stát součástí úsilí, které problém vyřešilo a Perlan 2 mohl pokračovat v testování a lámání rekordů.

 

Images by Airbus S.A.S. and MICHELIN Aircraft Tyres