Pirelli s 5GAA předvedli první přenos dat z pneu po 5G

Společnost Pirelli uvedla, že je první firmou na světě, která přenáší informace naměřené inteligentními pneumatikami z povrchu vozovky prostřednictvím datové sítě 5G.

Výrobce pneumatik před pár dny představil využití první 5G služby ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Demonstrace se konala v Turíně během akce 5G komunikace mezi vozidlem a okolím pořádané organizací 5GAA – Automotive Association, jejímž je Pirelli členem.

5GAA, jejímiž členy jsou například Pirelli, Vodafone, Ericsson, Audi, Tim, Italdesign a KTH, společně uspořádali demonstraci, která se konala na střeše budovy Lingotto a ukazovala, jak vozidlo vybavené senzorem Pirelli Cyber Tire připojeného k síti 5G bylo schopno přenášet informace o riziku aquaplaningu detekovaného pneumatikami na následující auto. Bylo to díky mimořádně rychlému datovému pásmu 5G s nízkou latencí, které ještě není běžně ani v telefonech.

Pirelli Cyber Tire je pneu vybavená interními senzory a bude podle plánu v budoucnu dodávat vozidlu data týkající se ujetých kilometrů, dynamického zatížení a potenciálního nebezpečí, vše zohledněno podle konkrétního modelu pneumatiky. Zcela poprvé bylo představeno, jak guma detekuje přítomnost vody a z toho plynoucí rizikovou trakci. Tyto informace posílá vozidlu, které automaticky přizpůsobí jízdu díky svým asistenčním systémům řízení a zlepšuje tak úroveň bezpečnosti, pohodlí a výkonu. Kromě toho také může vůz poskytnout stejné informace ostatním automobilům a dalším složkám, což může být klíčové v rozvoji systémů autonomního řízení.

Senzorizace pneumatik je nedílnou součástí strategie společnosti Pirelli zaměřené na vývoj produktů a služeb s ohledem na budoucnost a změny v mobilitě.

 

Images by Pirelli and 5GAA