Jaguar Land Rover přichází s vlastní technologií aktivního potlačení hluku z pneumatik

Nadnárodní automobilka Jaguar Land Rover představila slibnou technologii na potlačení hluku, která odstraňuje nežádoucí zvuky pramenící od vozovky a pneumatik. Technologie aktivního potlačení hluku zabrání vniknutí nežádoucích zvuků do kabiny a poskytuje řidičům a spolujezdcům tišší a kultivovanější zážitek. Systém funguje podobně jako high-endová sluchátka s aktivním potlačením hluku.

Jaguar F-PACE

Tato technologie představená v novém modelu Jaguaru F-PACE, Jaguaru XF a Range Roveru Velar, dokáže snížit nežádoucí hladinu hluku o 10 dB a celkovou hladinu hluku o 3-4 dB – což je ekvivalent ztlumení zvukového systému ve vozidle o čtyři „kroky“. Toto výrazné snížení expozice nízkofrekvenčním šumům, které navozují pocit únavy, čímž může pomoci zabránit únavě řidiče na delších cestách.

Range Rover Velar

Aktivní potlačení hluku na silnici umožňuje technologie Silentium Active Acoustics. Využívá k tomu senzory zvuku na každém kole k neustálému sledování vibrací z povrchu vozovky a vypočítává zvukovou vlnu opačné fáze potřebnou k odstranění hluku. Monitorováním v reálném čase lze izolovat a odstraňovat neočekávané zvuky z výmolů nebo drsných povrchů. Antizvuk je přehráván prostřednictvím zvukového systému Meridian, přičemž kabina vozu je monitorována podle výsledků je zvuk je optimalizován skrze Active Noise Road Cancellation systém pro všechny cestující a řidiče. Jinými slovy, systém podle počtu zapnutých pásů detekuje počet a rozmístění pasažérů a podle toho upravuje antizvukovou stopu.

Aktivní potlačení okolního hluku v kombinaci s funkcí potlačení hluku motoru u nového modelu Jaguar F-PACE a nového modelu Range Rover Velar s pohonnou jednotkou P400e plug-in hybrid (PHEV) ještě více navozuje pocit pohody.

Dr. Steve Iley, hlavní zmocněnec pro zdravotní politiku Jaguar Land Roveru, k tomu doplnil: „Technologie aktivního potlačení okolního hluku má nejen potenciál zlepšit bezpečnost silničního provozu, ale také pohodu a kvalitu života našich zákazníků. Ve světě po koronaviru bude řada věcí jinak. Očekáváme, že se požadavky zákazníků na osobní dopravu změní. Zvláštní důraz bude kladen na bezpečnou a čistou mobilitu, kde osobní prostor, komfort a hygiena budou znamenat body navíc.“


Images by Jaguar Land Rover Limited