Michelin inovuje letecké pneumatiky, má za sebou úspěšný test

Michelin se spolupráci s výrobcem leteckého vybavení Safran vyvinul pneumatiku s automatickým bezdrátovým měřením tlaku v pneumatikách. Tato inovace usnadní a urychlí pozemní letovou údržbu a má za sebou úspěšný test ve vzduchu.

Původem francouzská společnost Michelin je v oblasti letectví tradičním dodavatelem, obouvá malá i velká dopravní letadla i armádní stroje. Nedávno spojila síly s dalším francouzským hráčem – Safran Landing Systems – úspěšným vývojářem a největším dodavatelem přistávacích systému, které vyrábí například pro Airbus. Výsledkem jejich společného projektu je první bezdrátově monitorovaná pneumatika se systémem PresSense.

\"\"

PresSense je bezdrátový vestavěný systém pro usnadnění pozemní údržby. Elektronický senzor shromažďuje údaje o tlaku v pneumatikách a dálkově je přenáší. Měření se ukládají a výsledky lze kontrolovat přes webové rozhraní. Tato inovace usnadní leteckým společnostem údržbu svého letadlového parku. Připojený senzor se propojí se čtečkou a ta je napojená na databázi, což v praxi znamená, že pracovníci údržby již nebudou muset provádět kontroly ventilů ručně pomocí manometru.

Pozemní testy si systém PresSense odbyl začátkem roku 2019 a nyní musí být monitoring pneumatik testován v reálných letových podmínkách. První ostré a úspěšné testy ve vzduchu proběhly v červnu na letecké základně Istres v jižní Francii na letadle Falcon 2000EX od společnosti Dassault Aviation. Další letové zkoušky na jiných typech letadel se uskuteční koncem roku 2019 a začátkem roku 2020.

\"\"

Frank Moreau, senior viceprezident společnosti Aircraft Business Line Michelinu, k tomu uvedl: \“Pneumatiky hrají rozhodující roli v bezpečnosti letadla během vzletu a přistávání. S PresSense můžeme zaručit ten správný tlak, navíc kratší časy na měření za všech okolností a na jakémkoli letišti jak pro civilní, tak pro vojenské využití. Neustálé zlepšování bezpečnosti je rozhodující součástí přístupu Michelinu k udržitelné mobilitě. První úspěšný let monitorované pneumatiky je milníkem v naší historii a jsme hrdí na to, že jsme se o tento okamžik mohli podělit s naším partnerem Safran.\“

\"\"

Probíhající letové zkoušky jsou poslední fázi vývoje systému PresSense, tyto inovativní pneumatiky mají naplánovaný svůj vstup na trh na rok 2020.

 

Images by MICHELIN® Aircraft Tyres