Michelin se stal součástí francouzského týmu vyvíjejícího opakovaně použitelné obličejové masky

Skupina Michelin spolupracuje se zdravotnickým sdružením nedávno založeném v Grenoblu na návrhu, výrobě a distribuci opakovaně použitelné masky zvané OCOV pro zdravotníky a lidi v prvních liniích boje s COVID-19.

Společnost Michelin zmobilizovala své zdroje pro navrhování a prototypizaci kvůli spolupráci s francouzskou komisí pro atomovou energii v Grenoblu (CEA) s cílem vyvinout a vyrobit funkční prototyp masky FMP1/FMP2, která se skládá z pružné masky kryjící nos, ústa a bradu a má vyměnitelné a opakovaně použitelné filtry.

Maska OCOV byla vyvinutá a vyrobená ve francouzském regionu Auvergne-Rhône-Alpes v rekordním čase, je cenově dostupná, udržitelná a lze ji vyrábět ve velkém množství.

Na rozdíl od respirátorů FFP1 nebo FFP2, které jsou vyrobeny výhradně z filtračního materiálu, je OCOV obličejovou maskou FMP1 nebo FMP2. To znamená že míra ůniku standardu FM je pětkrát nižší než je míra netěsnosti specifikovaná pro standard FF, což je dané především flexibilní lícní částí. Je pohodlná při nošení i po delší dobu může být znovu použita až 100krát. Každá maska je dodávána s pěti filtry, které lze znovu použít přibližně 20krát.

Pro účely tohoto projektu poskytla francouzská komise pro atomovou energii (CEA) se sídlem v Grenoblu přístup ke své infrastruktuře a ke zdrojům v oblasti výzkumu a testování. Týmy Michelin a CEA využily svého know-how k rychlé výrobě prvního prototypu a rychle se mobilizovaly i spolu s dalšími regionálními průmyslovými partnery. Jejich pružná reakce umožnila zahájení výroby masek za méně než tři týdny. Pro výrobu a prodej masky byla zvolena společnost Ouvry S.A.S. sídlem v Lyonu ve Francii, kde se specializují na biologické a chemické ochranné prostředky.

V současné době probíhá výroba prototypové dávky 5.000 kusů. Cílem je vyrábět jeden milion masek týdně už od května, což povede k celkové produkci více než pěti milionů masek do konce června (což odpovídá 500 milionům současných masek na jedno použití). Již bylo rezervováno asi 130.000 masek, z nichž část bude věnována regionálním zdravotnickým centrálám věnována zdarma společností Michelin.

Sídlo sdružení VOC-COV v Grenoblu

Ekosystém vytvořený a koordinovaný sdružením nazvaným VOC-COV založeným v Grenoblu v současné době sjednocuje členy jako zmíněnou CEA, velké skupiny jako Michelin, ARaymond a Schneider, malé a střední podniky jako Ouvry, APA a Sofileta, jakož i instituce a místní orgány, jako je město Grenoble, region Auvergne Rhône Alpes, L’Agence Régionale de Santé, Fakultní nemocnice Grenoble, prefektura Isère, francouzská národní rada lékařů a francouzská společnost medicíny pro případ katastrof.

Michelin také každý týden ve svých dílnách nebo v koordinaci s partnery nebo subdodavateli vyrobí téměř 400.000 chirurgických masek 1. kategorie.

Na žádost několika francouzských nemocnic Michelin také právě zahájil výrobu sterilizovatelných polykarbonátových štítů pro použití v nemocnicích. Od příštího týdne bude Michelin koordinovat subdodávky 10.000 štítů.

 

Images by Michelin Group, Voc-coV and Le DL/Jean-Benoît VIGNY