Nokian v Rusku obnovuje provoz, zavřeno měli pouze týden

Výroba v ruské továrně Nokian Tyres ve Vsevoložsku se opět rozjela už v pondělí 6. dubna. Omezení přijatá nařízením prezidenta ze dne 2. dubna 2020, která prodlužují nepracovní režim do konce dubna, se na továrnu ve Vsevoložsku nevztahují, protože je to podnik s nepřetržitým provozem a může tak pokračovat v běžném režimu.

Rusko v neděli 29. března uzavřelo své hranice, silniční nákladní doprava ale přerušena nebyla. O den později vešel v platnost nepracovní režim. Továrna ve Vsevoložsku se nachází asi 35 km od města Petrohrad, kde zatím restrikce nebyly tak přísné.

Stejně jako ostatní výrobce pneu zasáhla současná krize i Nokian velmi citelně. Společnost Nokian Tyres dočasně zastavila výrobu ve svých amerických a ruských továrnách, aby zajistila zdraví a bezpečnost svých zaměstnanců. Uzavření továrny v Daytonu v Tennessee vešlo v platnost 27. března a v ruské továrně Nokian Tyres zastavili výrobu 30. března. Její uzavření tedy bylo tak krátké, že vyvstává otázka, zda mělo větší smysl.

V Rusku vydal prezident Vladimir Putin nařízení, že po období jednoho týdne počínaje 30. březnem bude celonárodní svátek, který má motivovat lidi, aby zůstali doma a zpomalili šíření COVID-19. Některé provozy se mohly nyní obnovit.

Ještě komplikovanější situaci ale řeší Nokian v domovském Finsku, kde 18. března společnost zahájila jednání se zaměstnanci, která měla určit, zda zaměstnanci provozu ve Finsku mohou být dočasně propuštěni. Důvodem těchto jednání byla klesající poptávka na evropském trhu s automobily a pneumatikami, která byla způsobena propuknutím COVID-19.


Images by Nokian Tyres plc, Dan Henry, Bloomberg  / Getty