Michelin směřuje k výrobě pneu z PET lahví, technologii už na to má

Společnost MICHELIN učinila zásadní krok k vývoji stoprocentně udržitelných pneumatik. Společnost Michelin úspěšně otestovala a použila enzymatický recyklační proces pro PET plastový odpad, aby vytvořila vlákno s vysokou houževnatostí, které splňuje technické požadavky pneumatiky. 

Tohoto úspěchu dosáhla díky spoluprací s firmou CARBIOS, která je průkopníkem nových bioprůmyslových řešení s cílem reinventovat životní cyklus plastů.

Postupný proces recyklace a čištění PET

Tento nový enzymatický recyklační proces využívá enzym schopný depolymerace polyethylenu obsaženého v různých plastech nebo textiliích (PET lahve, polyesterové oděvy atd.). Tato inovace umožňuje nekonečnou recyklaci všech druhů odpadu z PET. Umožňuje také výrobu 100% recyklovaných a 100% recyklovatelných PET produktů se stejnou kvalitou, jako kdyby byly vyrobeny z čerstvě vyrobeného PET.

Doposud používané metody termomechanické recyklace pro složité plasty nedosahují úrovně požadované pro využití v pneumatikovém průmyslu. Avšak monomery vzniklé z z nového procesu od Carbiosu, který používal barevný a neprůhledný plastový odpad, jako jsou lahve, jednou repolymerovaný v PET, umožnily získat vlákno vysoké houževnatosti splňující požadavky firmy Michelin pro pneumatiky.

Získané technické vlákno je stejné kvality jako vlákno z čerstvého PET. Tento vysokopevnostní polyester je zvláště vhodný pro pneumatiky díky své odolnosti proti poškození, houževnatosti a tepelné stabilitě.

„Jsme velmi hrdí na to, že jsme první, kdo vyrobil a otestoval recyklovaná technická vlákna pro pneumatiky. Tyto výztuhy byly vyrobeny z barevných lahví a recyklovány pomocí enzymatické technologie našeho partnera Carbios,“ uvedl Nicolas Seeboth, ředitel výzkumu polymerů ve společnosti Michelin. „Tyto high-tech produkty prokázaly svou schopnost poskytovat výkon stejný jako u ropného průmyslu.“

Proces společnosti Carbios založený na principu enzymatické recyklace proto umožňuje společnosti Michelin přiblížit se svým ambicím v oblasti udržitelnosti a přispívá ke vstupu pneumatik do skutečné cirkulační ekonomiky. Společnost Michelin se zavázala dosáhnout 40% udržitelných materiálů (obnovitelného nebo recyklovaného původu) do roku 2030 a 100% do roku 2050.

Tento významný krok představuje vůbec první využití takové technologie v odvětví pneumatik a potvrzuje potenciál procesu společnosti Carbios obohatit toto odvětví přechodem k odpovědnému a udržitelnému modelu oběhového hospodářství. Každý rok se po celém světě prodá 1,6 miliardy pneumatik pro osobní automobily (všichni výrobci pneumatik dohromady). PET vlákna použitá v těchto pneumatikách představují 800 000 tun PET ročně. Při aplikaci pouze na Michelin by to znamenalo téměř 3 miliardy plastových lahví ročně, které by našly využití jako technická vlákna v pneumatikách vyrobených v této společnosti.

Polyesterové textilie, ze kterých je schopen Carbios vyrobit nové PET lahve

„V roce 2019 společnost Carbios oznámila, že vyrobila první PET lahve se 100% čištěnou kyselinou tereftalovou (rPTA), které byly vyrobeny z enzymatické recyklace PET odpadu. Dnes se společností Michelin předvádíme další potenciál našeho procesu, kdy ze stejného recyklovaného PET vyrábíme technická vlákna, která jsou shodná s těmi jež se používají v pneumatikách Michelin,“ řekl Alain Marty, vedoucí vědeckého výzkumu Carbiosu.

Images by The Michelin Group and Carbios