Michelinův průvodce – hvězdy máme i v ČR

Michelinův průvodce (Michelin Guide) je propracovanou sérií knižních příruček, kterou vydává společnost Michelin. Tato série knih byla poprvé představena ve Francii v roce 1888. Autorem byl André Michelin, který chtěl, aby jeho průvodci pomáhali řidičům. Obsahovali adresy benzínových pump, autoopraven, garáží, informace o cenách paliva, apod. Nyní je především vyhlášenou příručkou při výběru vynikajících restaurací.

Knihy mají zavedenou hodnotící stupnici pro restaurace pomocí hvězd. Ta byla zavedena v roce 1926. Kdy 1 hvězda je minimum a 3 hvězdy jsou maximum. Aktuálně má série 12 červených průvodců, které obsahují asi 45.000 hotelů a restaurací, které jsou po celé Evropě. Michelinův průvodce je považován za přesné měřítko vynikajících restaurací po celém světě, protože i přes více něž 100 let své existence je stále nezávislý.

Průvodce je rozdělený barvami. Například červený je podrobnější, než všechny ostatní. Dále zelený, který se zabývá jenom hlavními městy Evropy. První průvodce, který se zabýval státy mimo Evropu byl vydán poprvé až v roce 2005. Od té doby už vyšli i pro Tokio, New York, Las Vegas, Hong Kong a další.

Michelinův průvodce má i jiné hodnocení, než jen hvězdy. Například pomocí symbolu příborů. Kdy 1 znamená docela příjemná restaurace a 5 příborů znamená luxusní restaurace. Dále pak třeba mince, které označují cenový standard. Nebo symbol hroznů, který se uděluje restauracím, které mají skvělý výběr vín.

Aktuálně se může i Česká republika pochlubit restauracemi, které mají michelinskou hvězdu. Konkrétně restaurace Alcron a La Degustation, které letos obhájily titul z minulých let. Nově k nim přibyla restaurace Field, která je nově otevřená a dostala také 1 michelinskou hvězdu.