Nejsou díly z Ukrajiny, Volkswagen pozastaví výrobu aut ve dvou továrnách v Něměcku

Volkswagen pozastaví výrobu ve dvou továrnách na východě Německa, které vyrábějí elektromobily, protože boje přerušily dodávky důležitých dílů ze západní Ukrajiny, uvedl v pátek výrobce aut.

Dočasné zastavení výroby ilustruje, jak může mít válka na Ukrajině nepředvídatelné dopady nejen na automobilový a pneu průmysl, ale na globální ekonomiku a přispět ke zmatkům v dodavatelských řetězcích, které jsou již tak zasaženy inflací. Volkswagen a další automobilky již dva roky trápí nedostatek polovodičů a dalších součástek způsobený pandemií a jejími vedlejšími ekonomickými dopady.

Jedna z postižených továren ve Zwickau je největším výrobním závodem společnosti Volkswagen na výrobu elektromobilů, včetně sportovně-užitkového vozu ID.4 vyváženého do Spojených států.

Volkswagen má již nyní problémy s uspokojením poptávky po svých elektromobilech. V loňském roce společnost prodala ve Spojených státech 17 000 vozů ID.4, ale mohla jich prodat čtyřikrát tolik, uvedlo vedení společnosti. Volkswagen plánuje zahájit výrobu vozu v Chattanooze ve státě Tennessee v letošním roce.

Volkswagen oznámil, že od úterý do pátku zastaví montážní linky ve Zwickau, které mají kapacitu více než 300.000 vozů ročně. Závod v Drážďanech, což je výkladní skříň firmy fungující prakticky v centru města, zastaví výrobu vždy od středy do pátku.

Mluvčí Volkswagenu odmítl sdělit, kterých konkrétních dílů se konflikt dotkl.


Images by Kondor Media, Volkswagen AG