Nokian se stahuje z Ruska. Ve vyjádřeních je opatrný, ale část výroby a služeb přesunul do Evropy a USA

Jako reakci na ruskou invazi na Ukrajinu společnost Nokian Tyres přesunula výrobu některých svých klíčových linek ze svého závodu v Rusku do závodů ve Finsku a USA. Zároveň končí spolupráci s přepravci z Ruska a nahrazují je jinými, již stávajícími nebo novýmy poskytovateli těchto služeb.

Finský výrobce pneumatik ve svém prohlášení uvedl, že jeho závod, který se nachází ve Vsevoložsku nedaleko Petrohradu, funguje zatím „normálně“, na plnou kapacitu, ale že o přesunu uvažovali již několik měsíců před invazí, jako součást jeho růstové strategie. „Aktivovali jsme pohotovostní plány, abychom zmírnili finanční a provozní dopady na naše podnikání,“ uvedla společnost v prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách. „Například dodáváme pneumatiky blíže k našim zákazníkům, zajišťujeme dodávky surovin do našich továren, přesouváme výrobu vybraných klíčových produktových řad z Ruska do Finska.“

Ruská továrna má podle společnosti 1.600 zaměstnanců a uvádí čisté tržby v Rusku a Asii ve výši přibližně 378 milionů dolarů.

Nokian je jednou ze sedmi mezinárodních společností vyrábějících pneumatiky, které mají své závody v Rusku. Další jsou Bridgestone Corp., Continental A.G., Michelin Group, Pirelli Tyre, Titan International Inc. a Yokohama Rubber Co. Ltd. a čtyři domácí výrobci.

Žádný z nich se dosud nevyjádřil k tomu, jaká opatření v souvislosti s touto situací přijal nebo by mohl přijmout.

Společnost Nokian uvedla, že situaci sleduje „s velkým zármutkem“, a doufá v „rychlé diplomatické řešení této tragédie“. Bezpečnost našich zaměstnanců je pro nás prioritou číslo jedna. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom náš tým Nokian Tyres v této situaci podpořili.“ Společnost uvedla, že veškerá její výroba těžkých pneumatik již probíhá ve Finsku.

„Nechceme spekulovat o možných budoucích sankcích ani o tom, jak se bude situace obecně vyvíjet,“ uvedla společnost Nokian. „Jakékoli podstatné přímé dopady na společnost Nokian Tyres oznámíme podle potřeby a včas.“

Co se jen amerického trhu týče, podle údajů amerického Úřadu pro sčítání lidu činil dovoz pneumatik z Ruska do USA v loňském roce 47,1 milionu USD (1,14 milionu kusů), což představuje méně než 0,3 % celkového dovozu, zatímco import z Ukrajiny činil 12,6 milionu USD (450.930 kusů).

Na Ukrajině působí čtyři výrobci pneumatik: C.J.S.C. Rosava, Dneproshina J.S.C., Eurotire Inc. a Valsa Bila Tserkva Tire Factory. Jejich budoucnost je nyní nejistá.

 

Images by Nokian Tyres plc., Google maps, Shutterstock