Nejrychlejší nákladní pneumatiky světa – Goodyear

Spolupráce automobilky Volvo s výrobcem pneumatik Goodyear opět dosáhla skvělých výsledků. Železný rytíř automobilky Volvo totiž na nových pneumatikách od Goodyear překonal dva rychlostní světové rekordy!

Pneumatiky Goodyear „The Iron Knight“ dopomohly 4,5 tunovému nákladnímu vozu o výkonu 2400 koní k dosažení průměrné rychlosti 169,09 km/h během 21,29 sekundy, 1000 metrů od rozjezdu z místa. „The Iron Knight“ přitom smazal i rekord na vzdálenost 500 metrů s rychlostí 131,29 km/h za 13,71 sekundy od pevného startu. A aby byl zápis ještě působivější, během pokusů o rekord „Železný rytíř“ dosáhl rychlosti až 276 km/h.

Při konstrukci Goodyear zúročil bohaté zkušenosti se závodů tahačů. Pláště nositele rekordu jsou nicméně postaveny na standardních kostrách poslední generace nákladních pneumatik, které jsou každý den v provozu na evropských silnicích. „To, že umíme vyvinout pneumatiky vhodné k překonání světového rychlostního rekordu, dokládá, jak dobře dokážeme využívat pokročilé technologie a poslední inovace při výrobě výjimečných pneumatik. A to platí nejen pro pneumatiky „Železného rytíře“, ale i pro naše standardní nákladní pneumatiky.”

Rekordní jízdy se uskutečnily na uzavřené testovací dráze v severním Švédsku. Za volantem „Železného rytíře“ seděl Boije Ovebrink, který nasbíral více než třicet let zkušeností z klasických automobilových závodů i soutěží tahačů a již předtím byl držitelem pěti rychlostních rekordů. Rekordy při zápisu přezkoumává mezinárodní asociace motoristického sportu FIA.

Zdroj: pneurevue.cz a tyretradenews.co.uk