Věděli jste, že…? (1.)

Pneumatiky se na první pohled zdají být pouze jen jako něco černého, nudného, kulatého, bez špetky zábavy. Ovšem, když se ponoříte do tajů výroby a historie, tak zjistíte, že i tato nezbytnost, jakou pneumatika je, má mnoho zajímavých a zábavných faktů.

1.- Během prvních 25 let výroby aut byly pneumatiky pouze bílé. Poté začali vědci hledat způsoby, jak co nejvíce prodloužit životnost. Zkusily se při výrobě přidávat saze, odpadní produkty z ropného průmyslu, apod. A až poté dostaly pneumatiky svoji typicky černou barvu.

2.- V roce 1961 zkoušela firma Goodyear experimentovat s osvětlenými pneumatikami. Zevnitř prostupovala jemná, bílá záře pomocí žárovek. Nicméně tyto pneumatiky nikdy neopustily výstaviště a nedostaly se do běžného provozu.

3.- Odhaduje se, že každý rok je vyřazeno přibližně 250 mil pneumatik. Kvůli tomu hledá mnoho firem způsob, jak staré pneumatiky recyklovat. Například roztavením do asfaltu, nebo pomocí nich vyrábět nové pneumatiky.

4.- Na raketoplány se používají většinou pneumatiky o průměrech 18 – 21 palců. O to zajímavější je, že každá pneumatika dokáže unést zátěž až 65.000 Kg a jejich rychlostní index značí maximální rychlost kolem 420 km/h.

5.- Motocykly Moto Gp mají dvě kontaktní plochy mezi pneumatikou a vozovkou. Každá o velikosti balíčku karet. Formule 1čtyři kontaktní plochy, každou přibližně o velikosti papíru A4.

6.- Společnost Lego je největším výrobcem pneumatik vůbec. Každý rok produkují přibližně 306 mil malých pneumatik.

7.- Valivý odpor pneumatik je jeden z hlavních činitelů při spotřebě paliva. Je to totiž jedna z pěti sil, kterou musí Váš automobil překonávat. To skoro znamená, že valivý odpor spotřebuje 20% z celkového množství paliva.

8.- Pneumatiky jsou i přes svoji zdánlivě jednoduchou konstrukci velmi důmyslně provedeny a jsou vysoce technicky nákladné. Průměrná pneumatika má za sebou totiž 2 – 4 roky vývoje.