Nokian používá k přepravě lokomotivu z muzea. Dřív vozila rakety a sloužila v Koreji

Že železnice pomohla vybudovat prosperující výrobní ekonomiku také v Tennessee, o tom není pochyb. A na to teď navázala společnost Nokian Tyres. Potřebuje posílit zásobování jejího rostoucího závodu na výrobu pneumatik v Severní Americe a využije k tomu lokotku z muzea.

Výrobce pneumatik spolupracuje totiž s železničním muzeem Tennessee Valley Railroad Museum a využívá původní, zrestaurovanou lokomotivu k dopravě surovin do skladu ve své továrně. Lokomotiva tahá vagony na vzdálenost jedné míle od železniční trati Norfolk Southern do skladovacího prostoru závodu.

„Tato lokomotiva nám pomáhá spolehlivě zpracovávat větší množství materiálů a zefektivnit naše procesy,“ uvedl vedoucí dopravy společnosti Nokian Tyres Daniel Dobbs. „Je to krok správným směrem, který podpoří továrnu při dalším rozšiřování výroby.“

Továrna společnosti Nokian Tyres v Daytonu je napojena na vlakovou trať společnosti Norfolk Southern, odkud vede ještě asi 1,5 km kolejí, které končí u budovy pro míchání pryže. Továrna je základem plánu růstu společnosti Nokian Tyres v Severní Americe a objem výroby se zde zvyšuje, protože společnost reaguje na rostoucí poptávku po svých produktech v Severní Americe. Počet zaměstnanců továrny vzrostl ze 150 na přibližně 330 v roce 2021 a společnost Nokian Tyres nadále přijímá nové pracovníky.

Lokomotiva má za sebou pestrou historii. Byla vyrobena v roce 1951 a sloužila v Koreji v řadách americké armády, poté ji v 60. letech používalo americké letectvo k přesunu raket na Kennedyho mysu. Předtím, než byl darován muzeu Tennessee Valley Railroad, byl opět používán americkou armádou. Nyní nese značku Nokian Tyres.

„Železniční muzeum Tennessee Valley Railroad Museum podporuje úsilí o zachování železnice, což jde ruku v ruce s rostoucím zájmem o železniční provoz,“ řekl prezident muzea Tim Andrews. „Tento druh dopravy poskytuje bezpečné, včasné a ekonomické služby společnostem, jako je Nokian Tyres, které pomáhají rozšiřovat výrobní sílu v regionu.“

Společnost Nokian Tyres získala uznání za udržitelnost a kulturu prodtředí továrny. V říjnu loňského roku získala nejvyšší ocenění za udržitelnost ve státě. Asociace regionálních výrobců v Chattanooze loni udělila společnosti Nokian Tyres ocenění Firma roku.

 

Images by Nokian Tyres plc.