Nové a úspornější pneumatiky Continental

Continental představil na veletrhu IAA nové řady pneumatik. Mají označení Conti EfficientPro a Conti LightPro. Jsou navrženy pro maximální efektivitu jízdy a úsporu paliva především pro dálkový provoz.

Společnost Continental těmito pneumatikami podporuje nové směrnice EU o energetické úspornosti, které nařizují, aby se účinnost paliv u těžkých nákladních automobilů zvýšila do roku 2020 o 20 procent.

Řada Conti EfficientPro je řada pneumatik, která jsou určena pro řízené a hnané nápravy. Šetří palivo a jsou určeny především pro dálkový provoz. Pomocí sníženému valivému odporu u pneumatik se snížila úspora paliva až o 0,64 litru na 100 kilometrů při srovnání s pneumatikami z řady Conti EcoPlus. Lehkou matematikou dojdeme k tom, že tyto pneumatiky ušetří při najetí 120.000 kilometrů ročně až 760 litrů paliva. Tím se sníží u daného vozu i emise CO2 až o 2 tuny ročně. Díky těmto vlastnostem si nové pneumatiky řady Conti EfficientPro zasloužily na EU štítku hodnotu A v účinnosti paliv.

Řada Conti LightPro jsou nové odlehčené pneumatiky, které dovolují až o 80 kilogramů vyšší užitnou hmotnost pro vozidla s cisternovou přepravou. Právě pro tento segment dopravy je užitná hmotnost důležitou veličinou. Především pak pro vozy, které přepravují minerální oleje, pro které jsou tyto pneumatiky vyvinuty. Lehčí pneumatiky znamenají vyšší kapacitu nákladu. Při sloučení těchto pneumatik s nižší hmotností a vylepšenou spotřebou paliva lze ročně ušetřit až 900 eur při standardní životnosti pneumatik.

Nové řady pneumatik budou dostupné od začátku roku 2017, kdy se na spoustu vozů budou montovat jako základní vybavení.

Všechny úspory byly vypočítány z modelového příkladu, kdy má souprava hmotnost okolo 40 tun. Tahač je vybaven pneumatikami Conti EfficientPro, návěs pneumatikami Conti LightPro. A roční ujetá kilometrová vzdálenost soupravy je cca 120.000 kilometrů.