Obnovená řada Pirelli Scorpion pro SUV má skvělé výsledky na mokru

řada Scorpion od Pirelli určená pro vozy SUV je nyní bezpečnější, pohodlnější a výkonnější. Celá řada – nedávno obnovená v letní, zimní a celoroční verzi – zaznamenala lepší skóre ve všech výkonnostních parametrech uváděných evropskou značkou pneumatik.

Zejména se jedná o vynikající hodnocení výkonu na mokru, které sdílí letní pneumatika Scorpion, Scorpion Winter 2 a Scorpion All Season SF2: tři nástupníci původní pneumatiky Scorpion, která byla poprvé uvedena na trh v roce 1986 pro terénní vozidla. Tato pneumatika pokračovala ve svém vývoji až do současnosti, aby se přizpůsobila stále náročnějším potřebám moderních vozů SUV. Důkazem toho je celkem téměř 90 homologací, které již nová řada získala.

Vynikající přilnavost za mokra u všech tří členů rodiny vyniká zejména tím, že všechny rozměry nyní spadají do třídy A nebo B, což je nejvyšší hodnocení na evropském štítku. Více než 80 % z nich spadá do třídy A. Více než 60 % pneumatik řady Scorpion spadá do třídy A nebo B z hlediska valivého odporu, což je měřítko účinnosti, které je zásadní pro ochranu životního prostředí a zároveň významně přispívá k dojezdu elektromobilů.

Současný sortiment pneumatik se již velmi blíží cíli, který si společnost Pirelli stanovila pro rok 2025, a to 70 % všech výrobků ve třídách A a B z hlediska valivého odporu. Letní pneumatiky Scorpion a celoroční pneumatiky Scorpion SF2 již mají 100 % sortimentu zařazeno do třídy A nebo B z hlediska valivého odporu. Špičkové výsledky jsou i v oblasti hlučnosti: všechny tři varianty mají 100 % pneumatik ve třídě A nebo B této kategorie.

Nedávná modernizace modelové řady Scorpion má reagovat na rozšiřující se segment, který v příštích několika letech předpokládá trvalý nárůst celosvětového prodeje vozů SUV. Tyto vozy se vyznačují vysokou hmotností a vysokým těžištěm, což přináší specifickou jízdní dynamiku, která vyžaduje speciální pneumatiky vhodné pro nejnovější standardy současné a budoucí mobility. Kromě dosažení vyšších cílů v oblasti komfortu, bezpečnosti a výkonu jsou nyní některé rozměry řady Scorpion optimalizovány pro použití u elektrifikovaných vozů SUV. Přibližně 30 % modelové řady je vybaveno technologií Elect, řešením speciálně vyvinutým pro elektrická a plug-in hybridní vozidla. Díky této skutečnosti je Scorpion produktovou řadou Pirelli s nejvyšším počtem homologací pro „zelené“ automobily.

Spolu s technologiemi Seal Inside, Run Flat a PNCS je Elect jednou ze specialit společnosti Pirelli, které charakterizují nejmodernější pneumatiky v nabídce. Více než třetina pneumatik Scorpion – v nové letní, zimní i celoroční verzi – je vybavena těmito technologiemi, které umožňují pohodlné a tiché cestování díky volitelnému systému PNCS a navíc s klidem v duši, protože díky systémům Pirelli Seal Inside a Run Flat nezůstane nikdo na suchu v případě defektu. I díky těmto inovacím je Pirelli vedoucím výrobcem pneumatik v segmentu evropských SUV, přičemž se zaměřuje zejména na rozměry 19 palců a větší.

Tři nejnovější modely řady Scorpion byly vytvořeny podle postupu, který společnost Pirelli nazývá „Eco-Safety Design“. Tento jedinečný přístup využívá inovativní materiály a nástroje, včetně virtuálních modelů z motoristického sportu, k dosažení maximálního výkonu z hlediska udržitelnosti a bezpečnosti. Díky „Eco-Safety Designu“ jsou pneumatiky Pirelli schopny zaručit spolehlivé brzdění a přilnavost na suchém i mokrém povrchu, což prospívá bezpečnosti, ale také přináší výkon, který omezuje dopad na životní prostředí díky lepší spotřebě paliva, nižší hlučnosti a delší životnosti pneumatik. Aby bylo dosaženo těchto působivých výsledků, byla tato řada pneumatik podstatně přepracována na základě výzkumu a vývoje, který optimalizoval složení směsí, zdokonalil tři různé dezény běhounu a posílil konstrukci, která je vybavena novými materiály.

Tato modernizace celé řady umožnila společnosti Pirelli získat pro pneumatiky Scorpion prestižní značku TÜV SÜD Performance Mark, která se uděluje pouze pneumatikám, které patří mezi nejlepší na trhu pro nejrůznější jízdní situace. Pro zajištění bezpečnosti dodavatelského řetězce se celá řada pneumatik Scorpion vyrábí v továrnách v Evropské unii.


Images by Pirelli & C. S.p.A.