Pirelli vyvinulo ultimátní závodní pneumatiku pro horská kola, podíleli se na ní top XC jezdci

Společnost Pirelli uvádí na trh novou pneumatiku, která rozšíří nabídku řady Scorpion MTB určené pro horská kola. Pneumatika se zaměřuje na závodní určení a byla vyvinuta pro tým TREK PIRELLI, který se na vývoji přímo podílel.

PIRELLI Scorpion XC – RC – LITE

Nová pneumatika Scorpion XC RC, vyvinutá na zvláštní žádost sportovců z TREK PIRELLI, je 100% závodním produktem. Je vytvořena tak, aby splňovala vysoké požadavky jezdců ráže Vlada Dascalu, mimo jiné evropského šampiona a mistra světa a vítěze světového poháru v kategorii U23, a Samuela Porro italského národního šampiona, který vlastní i stříbrnou medaili z mistrovství Evropy a bronz z Mistrovství světa v kategorii XCM.

Samuele Porro požádal inženýry Pirelli o novou pneumatiku zaměřenou na olympijské cross-country, ale také s vynikajícím výkonem při cross-country maratonu. Technici společnosti proto vyvinuli závodní produkt nejvyšší kvality, jenž je schopný nabídnout lehkost, super plynulý chod a dobrou přilnavost. Tak se zrodila Scorpion XC RC.

PIRELLI Scorpion XC – RC – Team – LITE, řez

V říjnu 2019 obdržel Samuele Porro a jeho týmoví kolegové první prototypy. Nové pneumatiky s prostým označením Prototype byly testovány během tréninkového kempu týmu v Calpe ve Španělsku. Porro je také otestoval na soustředění v Jižní Africe na vyčerpávající trati Cape Epic. Křest pneumatik se uskutečnil v prvních závodech sezóny, včetně Mediterranean Epic a závodu Andalucia Bike Race.

Z technického hlediska jsou nové XC RC pneumatiky Tubeless Ready s konstrukcí nylonového pláště 120 TPI. K jsou dispozici ve verzích LITE a ProWALL, mají zvýšenou ochranu proti propíchnutí, kombinují proprietární technologie Pirelli, které již byly použity v řadě Scorpion MTB, jako například inovativní směs SmartGRIP. Na základě zkušeností Pirelli z motorsportu je směs SmartGRIP monosloučeninou s vysokou mechanickou pevností, která navzdory své jemnosti a lehkosti u nových pneumatik XC RC nabízí vynikající stabilitu, dlouhou životnost a především optimální přilnavost ve všech terénech.

Scorpion XC – RC – Team ProWALL

U Pirelli věnovali zvláštní pozornost designu běhounu, který si osvojil vlastnosti odvozené jak od Scorpion XC H (Hard), tak Scorpion XC M (Mixed), přepracovaného tak, aby umožňoval přímější a přesnější ovládání. Bloky ve středu běhounu se zjevně podobají profilu Scorpion XC H, ale jsou nižší a blíže k sobě kvůli zlepšení plynulosti na rovných sekcích. A polozahnuté boční bloky zdědily tvar a ostrý úhel profilu od Scorpion XC M. Tato vylepšení byla aplikována s cílem maximalizovat přilnavost v různých úhlech náklonu. Profil s agresivnějšími boky a plynulejším středem dělá z Scorpion XC RC perfektní zbraň k dobytí moderních olympijských cross-country tratí, které jsou velmi technické.

Vlad Dascalu, tým Trek Pirelli

Vlad Dascalu k novým pneumatikám dodal: „Scorpion XC RC jsou pro mě perfektní, protože jsou navrženy pro nejmodernější tratě XC, kde střídání přírodních tratí a umělých sekcí je stále častější, kromě toho se rok od roku zvyšuje průměrná rychlost. Díky novému designu vím přesně, jakou stopu zvolit, můžu jet tu nejnáročnější dráhu a zatáčky můžu řezat s větší agresivitou, ale také ušetřím energii díky lehkosti této pneumatiky.“

„Scorpion XC RC jsou dokonalé pneumatiky pro soutěže XC,“ komentoval kvality gum jezdec Samuele Porro. „Jsou přesné a jedou hladce i při vysokorychlostním zatáčení. Nový, vyšší, boční blok zajišťuje optimální přilnavost i když jedu na hraně možností.“

Nové Scorpion XC RC rozšiřují řadu pneumatik Pirelli Scorpion Mountain Bike. Budou se vyrábět ve variantách pro hlavní MTB disciplíny:

Scorpion XC s profily RC (závodní), R (zadní), M (smíšené), S (měkké), H (tvrdé)
Scorpion Trail s profily M, S, R a H
Scorpion Enduro jsou k dispozici s profily M, S, R

Všeobecně pak budou ve variantách LITE, ProWALL, Classic (se bočnicemi Para) a Team (se žlutými logy). Pneumatiky Pirelli 2020 MTB tedy budou ve 37 různých verzích s velikostmi od klasických 29” x 2,2 do 27,5” x 2,6.

 

Images by Pirelli & C. S.p.A.