Výrobce ekonomických pneumatik Maxxis získal ocenění A’ Design 2020 za koncept T Razr

Podle Maxxisu je budoucnost automobilového průmyslu jasná: Elektromobily, inteligentní bezpečnostní systémy a zaměření na úsporu a přerozdělování energie vytvořené za jízdy. Sada pneumatik a ráfků Maxxis T Razr získala stříbrné ocenění A‘ Design Award 2020 i díky tomu, že tyto trendy reflektovala ve svém futuristickém designu.

T Razr je navržen tak, aby aktivně detekoval různé jízdní podmínky a odpovídajícím způsobem upravoval kontaktní plochu, zlepšoval trakci, přilnavost, pohodlí a v konečném důsledku i bezpečnost. Díky elektromagnetické technologii přizpůsobí pneumatika svůj poměr stran v závislosti na zrychlení, zatáčení a brzdění vozidla. Ventilační části na ráfku se adaptivně aktivují, aby ochladily brzdové kotouče a upravily odpor vzduchu pneumatiky, aby poskytovala intuitivní výkon, který budou vozidla zítřka potřebovat.

Tyto pneumatiky budou fungovat ve dvou módech, ve sportovním a komfortním. Přičemž sportovní režim spustí odpuzovací fázi mezi elektromagnetickými částmi vzorku běhounu, aby se zvýšila kontaktní plocha a boční stěna pneumatiky se stává součástí vzorku běhounu s zvýší přilnavost a ovládání. Komfortní režim rozpohybuje elektromagnetické dílky vzorku běhounu tak, aby se pneumatika dostala do tradičního tvaru, přičemž kontakt mezi oblastmi běhounu vytváří tření, které se přeměňuje na elektřinu a nabíjí elektromagnety připravené k použití ve sportovním režimu.

T Razr byl vyvinut na základě technologie G-senzorů vytvořených Maxxisem. G-senzor detekuje pohyb vozidla a komunikuje s elektromagnetickým systémem, aby inteligentně ovládal chování pneumatiky. Například, když G-senzor detekuje dopředný pohyb v pneumatice, přizpůsobí tvar pneumatiky pro zvýšení trakce. Navíc, když se vozidlo otočí doprava, G-senzor se zaměří na odstředivou sílu doleva a přizpůsobí pouze jednu stranu pneumatiky, aby zajistil nejlepší trakci pro daný stupeň zatočení.

Tato pneumatika je navržena tak, aby byla lehká a oddělení výzkumu a vývoje Maxxis v různých částech světa se nyní intenzivně podílejí na výzkumu v takové míře, aby se tento koncept mohl stát brzy realitou.

Koncept T Tazru si odnesl stříbrnou částici Omega, která je jakýmsi Oscarem v designerské přehlídce A’ Design Award & Competition, jež je každoročně se konající mezinárodní designová soutěž světového významu. Soška Omega Particle byla navržená v Itálii a je hmatatelnou připomínkou úspěchu v oblasti designu a slouží jako uznání a důkaz zásluh pro kvalitní design.


Images by Maxxis International UK Ltd. and A‘ Design Award & Competition