Poprvé vyhrál top závod rally někdo mladší 18 let, dojel na Pirelli Scorpion

Poprvé v historii vyhrál vrcholový závod rally mistrovství světa FIA někdo mladší 18 let. Pouze sedmnáctiletý Oliver Solberg dokázal zvítězit na Rally Liepaja v Lotyšsku, když ovládl třetí etapu Mistrovství Evropy. Jel s vozem Volkswagen Polo R5 na pneumatikách Pirelli.

\"\"Syn mistra světa v rally Pettera Solberga (který na pneumatikách Pirelli dokonce získal titul) zajel v Lotyšsku fantastický závod, který zajel stylem start-cíl a vyhrál 10 z 13 rychlostních zkoušek. Solberg skončil 22,7 sekundy před panujícím mistrem Evropy v rally Alexejem Lukyanukem jezdícím v Citroenu C3 R5.

Na rychlém lotyšském štěrku (průměrná rychlost vítěze byla šílených 122 km/h) se řidiči spolupracující s Pirelli mohli spolehnout na přilnavost speciálně vyvinutých pneumatik Scorpion. A úspěchy s nimi neměl jen Solberg, v European Rally Championship dojel na Pirelli na celkovém třetím místě 19 letý Martins Sesks, který se zúčastnil své domácí rally. Martins dokonce získal loňský titul Junior ERC3, kde je Pirelli exkluzivním dodavatelem.

Díky pátému místu pro polského jezdce Škody Fabia R5 Lukasze Habaje (který zvítězil na Azorech a byl třetím na Kanárských ostrovech) si Pirelli udržuje vedoucí postavení v evropském šampionátu rally.

\"\"

Solberg řekl: \“Bylo to pro mě perfektní rally na perfektních pneumatikách. Na některých úsecích jsem určitě chybu udělal, možná jsem byl až moc opatrný, ale na konec jsem dokázal vymáčknout ze sebe to nejlepší a zvládl jsem vyhrát několik rychlostních zkoušek. Rozhodně to byl nejlepší den mého života.\“

\"\"To potvrdil i Terenzio Testoni, manažer rallye aktivit Pirelli. \“Rally Liepaja je jednou z nejrychlejších štěrkových rally na světě, s extrémně vysokou průměrnou rychlostí. Je to obrovská výzva pro pneumatiky, které musí zaručit pevnost, přesnost a spolehlivost. Naše pneumatiky Pirelli Scorpion K6 dokonale splnily všechny tyto požadavky, jak ostatně ukazují výsledky. A jsme velmi hrdí na to, jak naše filosofie zaměřená na mladé řidiče funguje takhle dobře. Dva jezdci na bedně a jsou dohromady mladší než 36 let! Solberg se také stal prvním řidičem mladším 18 let, který vyhrál rally na této úrovni, to je fantastický úspěch.\“

Mimochodem na stejné rally havarovaly posádky s českými jezdci Dominikem Brožem a Erikem Caisem. Brož vyjel z dráhy v sedmé stagi a Cais o dva úseky po něm.

\"\"

 

Photo by Pirelli, Oliver Solberg a Dominik Brož