Škodu Enyaq iV obuje Bridgestone typem Turanza Eco

Bridgestone vyvinul pro nový model Škoda Enyaq iV na míru šité pneumatiky Turanza Eco s technologií Enliten.

A škodovka se ocitá v dobré společnosti. Škoda Enyaq iV je po Audi Q4 e-tron, Volkswagenu ID.3, ID.4, ID.5 a Cupře Born dalším z řady elektrických modelů koncernu VW Group, který je vybaven pneumatikami s technologií Enliten.

Pro model Enyaq iV jsou k dispozici pneumatiky Turanza Eco s technologií Enliten v rozměrech 18, 19, 20 a 21 palců. Podle společnosti Bridgestone tato technologie snižuje valivý odpor pneumatik až o 30 % a hmotnost až o 20 %, což pomůže modelu Enyaq iV nabídnout až 529 km elektrického dojezdu.

Pneumatiky s technologií Enliten jsou také lehčí, na jednu pneumatiku je potřeba až o 2 kg méně surovin. Společnost Bridgestone vyvinula pneumatiky pro vůz Enyaq iV s využitím vlastní technologie virtuálního vývoje pneumatik, která snižuje počet prototypů pneumatik i množství potřebných fyzických testů.

Virtuální vývoj pneumatik dokáže snížit spotřebu surovin a emise CO2 během vývojové fáze až o 60 % a zároveň zrychlit dobu uvedení na trh až o 50 % – celkově je tak vývoj pneumatik udržitelnější, efektivnější, přesnější a flexibilnější.

Společnost Bridgestone vidí v elektromobilitě obrovskou příležitost ke snížení emisí CO2. Pneumatiky pro elektromobily představují přibližně 11 procent z celkové nabídky OE pneumatik Bridgestone EMIA pro osobní automobily – v roce 2019 to budou pouhá čtyři procenta. Očekává se, že v roce 2024 toto číslo dosáhne více než 20 procent.

Nový Enyaq se bude vyrábět v Mladé Boleslavi.


Images by ŠKODA AUTO a.s.