Společnost Yokohama Rubber uvede na trh novou sportovní pneumatiku pro street sport

Pokud jde o pneumatiky pro automobilové nadšence, jsou jedny z nejoblíbenějších pneumatik Yokohama Advan Neovas. Tak tomu bylo alespoň v posledních dvou desetiletích a pokračovalo to až do minulého modelu AD08R. 

Kromě toho, že ji používají nejrychlejší borci na závodních tratích, je to také pneumatika, kterou používají ti, kteří se účastní autosalonů. Konstrukce pneumatiky AD08 je však na trhu již několik let. Aby udržela firma svou řadu Neova svěží, uvedla společnost Yokohama Tires na trh nový model ADVAN NEOVA AD09.

Ve srovnání s pneumatikou AD08R společnost Yokohama zcela přepracovala dezén běhounu u nové pneumatiky AD09. Zmizel charakteristický design háčků přejatý z modelu AD07 a vypadá mnohem agresivněji. Jsou zde také velké středové drážky, které pomáhají odvádět vodu a zlepšují přilnavost na mokru.

Podle tiskové zprávy předala společnost Yokohama Tire „nejrychlejší a nejzábavnější“ vlastnosti pneumatiky AD08R, ale zlepšila přilnavost na suchu, komfort a odolnost proti opotřebení. Pneumatika také využívá nové materiály a je vytvořena novým procesem lisování, který dále zpevňuje pneumatiku a zlepšuje její tuhost při jízdě na trati. Nový výrobní proces zároveň změnil design bočnice na prémiovější.

Podle údajů společnosti Yokohama byla nová pneumatika AD09 v porovnání s pneumatikou AD08R v testech na suché trati v průměru o 1,1 % rychlejší. Větší zlepšení však vykazuje výkon na mokré vozovce. Ve srovnání se svým předchůdcem byla rychlejší o 3,5 %.

Zatím není známo, kdy se nový Advan Neova AD09 objeví v Evropě. Společnost Yokohama Tires však uvádí, že prodej v Japonsku bude zahájen v únoru 2022. Postupně se pak rozšíří do Asie a Severní Ameriky. Pneumatiky budou zpočátku k dispozici ve 20 rozměrech od 15 do 20 palců. Yokohama uvádí, že do konce roku 2022 bude do nabídky přidáno dalších 60 rozměrů (včetně 21palcových variant).

 

Images by YOKOHAMA RUBBER