Trump brojí proti Goodyearu, na smlouvě firmy s americkou armádu a policií se ale nic nemění

Goodyear zůstává dodavatelem pro Armádu Spojených států navzdory nedávnému prohlášení prezidenta Trumpa, který vyzval spotřebitele k bojkotu značky.

Mluvčí amerického ministerstva obrany potvrzuje, že společnost Goodyear bude pokračovat v dodávkách pneumatik pro americkou vládu. „Ministerstvo neobdrželo žádné pokyny k ukončení používání pneumatik Goodyear,“ uvedl mluvčí ministerstva Chuck Prichard. „Takováto nařízení vlády se řídí se předpisy Ministerstva obrany a o ničem takovém se nerokuje.“

Společnost Goodyear se sídlem v Akronu každoročně prodává americkým ozbrojeným silám desítky tisíc pneumatik, jako jedna z více než tuctu pneumatikových společností s vládními kontrakty. „Goodyear dodává přibližně 90.000 pneumatik ročně pro letadla i pozemní vozidla za průměrnou roční částku 48 milionů dolarů,“ řekl Prichard. „Tento objem se mění na základě měnících se aktivit Obrany a podílu zahraničních vojenských prodejních partnerů. Tyto údaje jsou založeny na průměru za posledních pět let.“

Goodyear obouvá i vládní neprůstřelné vozy

Pro společnost Goodyear jsou klíčové armádní a komunální smlouvy, díky kterým dodávají pneumatiky vojenským, vládním, policejním, záchranným a hasičským vozidlům v první linii. Tyto prodeje jsou tak důležitou součástí podnikání společnosti, že má webové stránky věnované pouze tomuto segmentu trhu. A je to jen jedna část operací, která by mohla utrpět, pokud by se prosadil bojkot požadovaný prezidentem Trumpem, o kterém jsme psali dříve.

Dodává i strážcům národních parků

Snímek, který vyvolal v Trumpově táboře poprask, zachycoval slide z prezentace a zakazoval nošení Trumpova sloganu „Make America Great Again“ na oděvu. V jiných kruzích zase rezonoval tamtéž zmíněný zákaz vystavování sloganu „Blue Lives Matter“, který podporuje policejní složky. Richard Kramer, generální ředitel a prezident společnosti Goodyear ihned vydal přihlášení, které bylo určeno „váženým vládním zákazníkům společnosti“.

Rich Kramer je předsedou, výkonným ředitelem a prezidentem společnosti Goodyear

„Nyní už víte o záběru z naší továrny v Topece, který koluje v médiích, a já chci osobně vyjasnit to, co tady vidíte nebo co jste slyšeli. Dotyčný slide byl vytvořen zaměstnancem závodu, aby se pokusil vysvětlit, co je na pracovišti přijatelné. Snímek nebyl schválen ani distribuován společností Goodyear Corporate ani nikým mimo toto zařízení. Hluboce lituji dojmu, který snímek vytvořil,“ řekl Kramer.

A se svém prohlášení se Kramer věnoval konkrétně i policii, která je dlouholetým odběratelem jeho společnosti. Řekl, že zaměstnanci mohou svobodně vyjádřit svou podporu policii. „Goodyear důrazně podporuje naše partnery v oblasti pořádkových služeb a hluboce oceňuje jejich práci a každodenní nasazování životů pro blaho naší komunity.“ zdůraznil. „Našemu policejnímu a hasičskému sboru dodáváme pneumatiky již více než 100 let a tento vzájemný vztah je pro naši společnost zcela elementární,“ dodal prezident společnosti.

Trumpovo bezprecedentní prohlášení už využil ve své kampani i jeho konkurent Joe Biden, který v jednom z videí použil záběry závodu Goodyear s komentářem, že on rozhodně hodlá americký průmysl podporovat.

 

Images by Sgt. Thomas Scaggs, Jacquelyn / the Associated Press and Goodyear Tire & Rubber Company