Zcela nové celoročky Nokian Seasonproof slibují zvýšenou odolnost a skvělé výsledky ve středoevropských podmínkách

Skandinávský výrobce Nokian Tyres představuje novou řadu celoročních pneumatik pro osobní automobily, SUV i crossovery. Pneu dostaly název Seasonproof a jsou určeny pro středoevropské řidiče, kteří vyžadují spolehlivost a prvotřídní bezpečnost na zasněžených a rozbředlých zimních vozovkách, ale kteří také chtějí špičkový výkon a pocit bezstarostné jízdy v létě.

Měnící se podnebí a velké výkyvy počasí po celý rok zvyšují zájem o segment celoročních pneumatik. Rostoucí potřeba větší bezpečnosti v neočekávaných mokrých a zasněžených podmínkách, a to i mimo sezónu, je jedním z hlavních důvodů, proč je stále větší počet evropských vozidel vybaveno pneumatikami, které zvládnou měnící se počasí.

Nový Nokiany Seasonproof byl vyvinuty tak, aby vyhovovaly specifickým potřebám středoevropských řidičů. Všechny velikosti jsou opatřeny symbolem sněhové vločky (3PMSF), který označuje, že pneumatika byla oficiálně schválena pro zimní použití. Produktová řada nabízí velikosti pro moderní osobní automobily, SUV a CUV.

Hlavní přínos know-how Nokianu se projevil zejména v oblasti zimní bezpečnosti a stabilním výkonu za různých jízdních podmínek. Souhrn těchto vlastností a vylepšení Nokian nazývá koncept Season Sense.

Koncept Season Sense kombinuje několik inovativních technických prvků v oblasti sipingu (proces řezání štěrbin do dezénu pneumatik), dezénu dezénu a směsi gumy. Multifunkční celoroční lamely a modernizovaný směrový dezén s tuhým blokovým designem jsou přizpůsobeny tak, aby poskytovaly všestranný celoroční výkon a zajišťovaly maximální bezpečnost na sněhu a suchu. Maximální přilnavosti za mokra a na rozbředlém sněhu je dosaženo novými celoročními vodními a břečkovými kanálky a nová gumová směs s vysokým obsahem křemíku se stará o vynikající životnost, přilnavost za mokra a nízký valivý odpor.

Sněhové drápy

Do dezénu jsou zabudovány mnohostranné „sněhové drápy“ mezi bloky běhounu, ty poskytují silný úchop a stabilní pocit z jízdy na sněhu během brzdění a akcelerace. Dalším vychytávkou na vzorku jsou „posilovače sněhové přilnavosti“ na blocích běhounu, ty přispívají ke zlepšení podélného a bočního záběru na sněhu. Samozřejmostí jsou kanálky zabraňující aquaplaningu, které mají leštěné drážky, které jsou stylové i funkční, protože urychlují tok vody a rozbředlého sněhu.

Posilovače přilnavosti na sběhu

Odolnost proti opotřebení nových Nokian Seasonproof je o více než 25% vyšší než u svého předchůdce. Ve verzi pro SUV mají Seasonproof extra zesílenou konstrukci. Mají speciálně vyztužené bočnice Aramid, které zvyšují odolnost a díky ním pneumatika vydrží možné nárazy, které mohou nastat při jízdě mimo silnici.

Nová řada celoroček Seasonproof bude k dispozici v 64 variantách ve velikostech od 14 do 19 palců. Jedenáct velikostí bude k dispozici na podzim 2020 a zbytek výběru bude uveden na trh počátkem roku 2021.

 

Images by Nokian Tyres plc