Palivo získané z recyklace pneumatik zažívá nevídanou poptávku

Švédská recyklační společnost Scandinavian Enviro Systems A.B., která má patentovanou technologii pro zpětné získávání sazí, oleje, oceli a dalších látek z použitých pneumatik, ohlásila dramatický nárůst zájmu o pyrolýzní olej (získaný z odpadu, který je tepelně zpracován bez přístupu kyslíku) extrahovaný z vyřazených pneumatik. Tento topný olej má vysoký biologický podíl díky obsahu přírodnímu kaučuku v pneumatikách. V současné době Enviro zaznamenalo o tento olej rostoucí zájem na trhu. Může být totiž použit jako alternativa k fosilním palivům.

„Na základě reakce trhu a našich vlastních výpočtů by olej získaný z pneumatik s ukončenou životností mohl přispět k výraznému zvýšení výnosů z recyklačních závodů, které používají naši technologii,“ uvedl generální ředitel společnosti Scandinavian Enviro Thomas Soerensson.

Současný tlak spotřebitelů i firem na udržitelnost nahrává právě topným olejům, které lze využívat i po zpřísnění regulačních podmínek. To vede k větší poptávce po alternativách k fosilním surovinám v několika průmyslových odvětvích, včetně rafinérského a chemického průmyslu. Kombinace těchto informací, statistik o vývoji cen a poptávky dovedla společnost SES k pozitivní úpravě projekce příjmů z recyklačních závodu využívajících její technologie.

Recyklační závod založený na standardním modelu SES dokáže zpracovat přibližně 30.000 tun pneumatik ročně, z nichž lze získat přibližně 14.000 tun pyrolýzního oleje. SES také spolupracuje s Výzkumným ústavem ve Švédsku (RISE) a významnými hráči v ropném průmyslu na zvýšení míry využití recyklovaných ropných produktů a rozšíření jejich aplikací. Společnost také hodlá certifikovat pyrolýzní olej v souladu s nařízeními REACH Evropské unie, což by usnadnilo obchodování se získanou ropou a její přepravu.


Images by Scandinavian Enviro Systems AB