Zimní pneu budoucnosti? Nexen získal ocenění za design konceptů Conquerer a Pureback

Dvě koncepční pneumatiky Nexen Tire, Conquerer a Pureback, se staly finalisty soutěže International Design Excellence Awards (IDEA) 2022 ve Spojených státech.

V rámci společné průmyslově-akademické spolupráce se studenty v oblasti produktového designu se společnosti Nexen Tire a The Korea Design Membership Plus (KDM+) zaměřily na vytvoření budoucích koncepčních pneumatik, které mohou bojovat s drsnými klimatickými podmínkami a ekologickými výzvami.

Budoucnost zimních pneu podle Nexenu má vypadat jako adaptabilní pneu Conquerer. Nexen navrhl Conquerer speciálně pro použití v zimě na zasněžených silnicích. Za normálních okolností si zachovává svůj klasický tvar po celý rok.

Ale v případě, že inteligentní senzor zjistí stav kluzké vozovky, tvar pneu se změní, prohnou se totiž se hroty na běhounu, aby se zlepšila stabilita a mobilita.

Druhá pneu, Pureback, je zaměřena na životní prostředí a byla navržena tak, aby účinně oddělovala a odváděla mikroplasty vznikající během jízdy, a ty nevypustí do přírody, ale shromažďuje je v centrální kapsli v reálném čase vstupním otvorem mezi běhouny. Tímto způsobem mikroplasty, které vznikají při opotřebení pneumatik, nebusou znečišťovat ovzduší.

Společnost Nexen Tire již získala uznání mnoha mezinárodních ocenění za design, včetně prestižních Red Dot Design Awards a iF Design Awards.


Images by NEXEN TIRE Corporation, Yuchan Ahn, HoChul Shin