Bezvzduchová budoucnost podle Hankooku, i-Flex 2 představen

Společnost Hankook Tire představila na veletrhu Defense & Security Expo Korea svou nepneumatickou pneumatiku (NPT) i-Flex 2.

Tyto gumy byly ukázány na armádním vozidle. Na veletrhu DX KOREA 2022 představila firma Hyundai Rotem, globální společnost těžkého průmyslu, která se specializuje na výrobu kolejových vozidel, vojenské techniky a strojírenských zařízení, své víceúčelové bezpilotní pozemní vozidlo (UGV) vyvinuté pro vojenské operace. Vystavený model UGV je modernizovanou verzí předchozího modelu UGV společnosti Hyundai Rotem. Předchozí model byl armádě úspěšně dodán v červenci 2021 a splnil 100 % požadovaných položek hodnocení funkčnosti. Pro posílení funkcí v případě mimořádných událostí byla na UGV použita pneumatika Hankook Tire NPT i-Flex vybavená modernizovanými senzory pro autonomní jízdu.

Pneumatika i-Flex je futuristická nepneumatická koncepční pneumatika, která je ve vývoji pro bezpilotní vozidla jezdící v terénu. Je to již zdokonalená verze své první generace a má velikost 17 palců. Na rozdíl od běžných pneumatik neobsahuje i-Flex uvnitř vzduch, což znamená, že lze lépe zajistit bezpečnost při nehodách způsobených průrazem. Navíc nevyžaduje údržbu tlaku vzduchu, což zajišťuje optimální mobilitu za všech podmínek.

Aby unesla těžké náklady a rovnoměrně rozložila hmotnost vozidla, přijala konstrukci s dvojitým obloukem. Vnější oblouk především tlumí nepravidelné rázy přenášené z terénního povrchu, zatímco vnitřní oblouk zmírňuje další rázy, které se přenášejí na pohon vozidla. Vnitřní a vnější oblouk vozu i-Flex jsou spojeny integrovaným kloubem, který zajišťuje stabilitu celkového tvaru.

Kromě toho byly na dezénu pneumatiky i-Flex použity technologie umožňující otáčení o 360 stupňů na místě. Na míru potřebám vojenských vozidel byla přijata lichoběžníková bočnice, která při autonomní rotaci vozidla rychle přenáší rotační sílu motoru vozidla na povrch vozovky.

Společnost Hankook Tire na technologii nepneumatických pneumatik pracuje od roku 2010. Toto úsilí vedlo ke zrodu pneumatiky i-Flex, bezvzduchové pneumatiky s vysokou bezpečností, nízkými nároky na údržbu a udržitelností, která slouží jako ideální řešení pro budoucí mobilitu. Společnost Hankook pokračuje ve výzkumu a vývoji za účelem dalšího zdokonalování.


Images by Kim Byung-wook/The Korea Herald, Hankook Tire & Technology