Bezvzduchové pneu se rozšiřují, Goodyear je upravil pro roboty

Bezdušové pneumatiky nenacházejí možná cestu z armádních Hummerů na civilní vozidla možná dost rychle, ale na menší vozidla se zvolna šíří. Goodyear že vyvinul a testuje na zakázku vyvinutou nepneumatickou (bezvzduchovou) pneumatiku (NPT), která bude podporovat doručovací roboty pro firmu Starship.

Starship Technologies buduje a provozuje síť více než 1 000 autonomních robotů na “poslední míli”, kteří vozí a doručují balíky, potraviny a jídlo přímo zákazníkům.

Na základě požadavku společnosti Starship týkajícího se stavu a údržby pneumatik vyvinul Goodyear speciálně konstruovanou bezvzduchovou pneumatiku, která má prodloužit životnost pneumatik a omezit činnosti údržby pro doručovací flotilu společnosti Starship.

Společnosti Goodyear a Starship zahájily na americké Bowling Green State University fázi testování v terénu, aby vyhodnotili závislosti mezi vozidlem a pneumatikou. První údaje z testování pneumatik na vozidle ukázaly pozitivní výsledky, pokud jde o opotřebení běhounu, brzdění a tlumení vibrací.

„Jsme nadšeni, že můžeme rozšířit naše jedinečné architektury bezvzduchových pneumatik do nových forem mobility,“ řekl Michael Rachita, hlavní programový manažer společnosti Goodyear pro nepneumatické pneumatiky. „Prostor pro mikrodopravu představuje jiný soubor potřeb, a to i pokud jde o pneumatiku. Naše technologie NPT je ideální pro splnění těchto potřeb, dokáže napomoci dosáhnout bezúdržbového a dlouhotrvajícího provozu.“

„Naši doručovací roboti denně doručí tisíce zásilek za všech povětrnostních podmínek a ve všech typech terénu,“ řekl Siim Viilup, manažer strojního inženýrství společnosti Starship Technologies. „Abychom mohli držet krok s rostoucí poptávkou po našich službách, potřebujeme pneumatiky, které jsou spolehlivé a udrží naše roboty v pohybu po celý den a po celém světě. Je skvělé, že tyto nové pneumatiky nabízejí spolehlivost a také úsporu nákladů při rozšiřování našeho podnikání.“

Společnost Starship Technologies se úspěšně snaží o revoluci v doručování pomocí autonomních robotů. Roboti jsou navrženi tak, aby doručovali potraviny a balíky na místo během několika minut. Doručovací roboti ujeli miliony kilometrů a dokončili více než 2 miliony autonomních dodávek po celém světě. Jezdí autonomně, ale jsou monitorovány lidmi, kteří mohou kdykoli převzít kontrolu. Společnost Starship založili Ahti Heinla a Janus Friis, hlavní architekt a spoluzakladatel Skypu.


Images by The Goodyear Tire & Rubber Company and Starship Technologies, Inc.