Hankook představí svou konkurenci bezvduchovému Uptisu, je inspirována buňkami

Na veletrhu CES 2022 společnost Hyundai Motor Company poprvé představí společnost Hankook Tire & Technology spolu s automobilkou Hyundai Motor Company modul Plug & Drive (PnD) – bezdušovou a bezvduchovou pneumatiku z rodiny i-Flex. Je založena na robotické technologii, která umožňuje mobilitu věcí (Mobility of Things, MoT), a mělo by jít o celý ekosystém, v němž jsou všechny objekty mobilní. Pneumatika Hankook Tire i-Flex je vybavena tak, aby maximalizovala vlastnosti a funkce modulu PnD.

Pneumatika i-Flex je futuristická nepneumatická koncepční pneumatika s biomimetickým designem. Prototyp má velikost 10 palců, průměr 400 mm a šířku 105 mm. Protože v ní na rozdíl od běžných pneumatik není vzduch, může tak být lépe zajištěna bezpečnost při nehodách způsobených průrazem. Navíc nevyžaduje údržbu tlaku vzduchu, takže je optimálním řešením pro autonomní vozidla.

Takto vypadal testovaný koncept i-Flexu v roce 2017

Systém i-Flex byl vyvinut na základě důkladných biomimetických studií a testů. Pro tlumení nárazů při jízdě a přenášení zátěže byla použita konstrukce vícevrstvého propleteného ramene inspirovaná buněčnou strukturou živých organismů. Vícevrstvé prokládané bočnice mají strukturuju podobnou buňkám a to rovnou trojrozměrně, pro lepší absorpci nárazů a zároveň umožňuje hexagonální a tetragonální buněčné struktury s různou tuhostí spojit dohromady pro stabilnější nesení zátěže.

i-Flex r roku 2015

Kromě toho byl použit konkávní profil ve tvaru písmene C, který zajišťuje maximální kontaktní plochu a umožňuje bezpečnou jízdu. Dezén optimalizovaný pro vícesměrný pohyb vozidla byl také ovlivněn použitím tvaru buněčné struktury do konstrukce běhounu.

Starší modely konceptu i-Flex byly s plnou konstrukcí

Společnost Hankook Tire se věnuje budování udržitelnější budoucnosti v oblasti mobility a v rámci toho od roku 2010 pracuje na technologii nepneumatických pneumatik. Toto úsilí vedlo ke zrodu pneumatiky i-Flex, bezvzduchové pneumatiky s vysokou bezpečností, nízkými nároky na údržbu a udržitelností, která slouží jako ideální řešení pro budoucí mobilitu. Společnost Hankook pokračuje ve výzkumu a vývoji za účelem dalšího zdokonalování a plánuje i v budoucnu realizovat projekty vedoucí ke změnám a zároveň bude svými inovativními technologiemi posilovat svou konkurenceschopnost na trhu.


Images by Hankook Tire & Technology