Bridgestone vyvinul pneu na míru novému supersportu Lamborghini Huracán STO, testování probíhalo virtálně

Lamborghini si vybralo Bridgestone jako dodavatele pneumatik pro Lamborghini Huracán STO, nový supersportovní vůz, který má být uveden na trh v roce 2021. Bridgestone upravil na míru svou pneumatiku Potenza tak, aby dopohohla maximalizovat trakci Huracánu a zajiustila bezvadnou ovladatelnost.

Pneumatiky Bridgestone Potenza speciálně vyvinuté pro supersport Lamborghini Huracán STO jsou výsledkem nové spolupráce obou lídrů v oboru. Klíčem k úspěchu pneumatiky zaměřené na maximalizaci výkonu supersportu byla kombinace vzorku a vnitřní konstrukce pneumatiky a použití nejmodernějších technologií. Pneumatiky Potenza používají asymetrický design běhounu pro lepší odezvu řízení a stabilitu v zatáčkách. Jak už bylo řečeno, zapracovalo se také na vnitřní konstrukci pneu, která rovnoměrně rozděluje tlak v zatáčkách. Tyto vlastnosti v kombinaci s nově vyvinutou směsí běhounu, která zvyšuje přilnavost, pomáhají účastníkům běžného silničního provozu ochutnat zážitek na úrovni čistě závodního vozu.

Zajímavé je, že Bridgestone a Lambo museli provádět proces vývoje pneumatik přes omezení způsobená pandemií COVID-19. Výrobce testoval několik variant ve svém virtuálním prostřed, tento systém umožnil nasimulovat i integrované chování pneumatik v systému konkrétního vozidla. Výsledkem byl proces, který probíhal od začátku do konce efektivnějším způsobem a se sníženým dopadem na životní prostředí.

Lamborghini Huracán STO zahájí výrobu počátkem roku 2021. Kromě silniční verze pneumatik poskytne Bridgestone také verzi pneumatiky orientovanou na závodní dráhy, ale stále homologovanou na silnici. Tato verze bude obsahovat závodní technologie k maximalizaci jízdní vlastnosti vozidla, zejména za sucha.

Toto oznámení komentoval Steven De Bock, viceprezident pro spotřební zboží a OE ve společnosti Bridgestone EMIA: Bylo nám potěšením, že náš tým poprvé tak úzce spolupracoval s Lamborghini a na tak vzrušujícím projektu. Huracán STO je neuvěřitelné technické dílo, které si zaslouží vlastní pneumatiku, která dopomůže plně využít jeho potenciál. Mohu s hrdostí říci, že Bridgestone dodal vysoce výkonnou pneumatiku, která potenciál vozu odhalí. Bylo fantastické, že tým pracoval na projektu, který je v mnoha ohledech na technologické špičce.


Images by Bridgestone Americas, Inc. and Automobili Lamborghini S.p.A.