Continental zahajuje sériovou výrobu své dosud nejudržitelnější pneumatiky UltraContact NXT

Společnost Continental zahájila ve svém závodě v portugalském Lousadu výrobu pneumatiky UltraContact NXT, své dosud nejudržitelnější sériové pneumatiky. Nová letní pneumatika, která obsahuje až 65 % obnovitelných, recyklovaných a certifikovaných materiálů pro hmotnostní vyvážení, kombinuje pozoruhodně vysoký podíl udržitelných materiálů s maximální bezpečností a výkonem. Zároveň všechny rozměry nesou nejvyšší možné hodnocení v rámci označení pneumatik EU („A“) v oblasti valivého odporu, brzdění na mokru a vnějšího hluku.

Obnovitelné materiály tvoří až 32 % pneumatiky UltraContact NXT. Patří sem pryskyřice na bázi zbytkových materiálů z papírenského a dřevařského průmyslu a silikát z popela rýžových slupek. Rýžové slupky jsou zemědělským odpadem, který lze zpracovat na křemelinu novým, energeticky méně náročným procesem. Stejně jako v každé pneumatice je i v pneumatice UltraContact NXT klíčovým materiálem přírodní kaučuk. Zůstává nepostradatelný, protože zajišťuje nejvyšší výkonnostní vlastnosti pneumatiky díky své zvýšené úrovni pevnosti a odolnosti.

Speciální logo s významem „obsahuje recyklované materiály“ na bočnici pneumatiky UltraContact NXT mluví zcela jsně. Podíl recyklovaných materiálů činí až pět procent. Zahrnuje recyklovaný pryžový materiál, který pochází z mechanicky zpracovaných vyřazených pneumatik.

Kromě toho společnost Continental používá v pneumatice UltraContact NXT recyklovanou ocel. Již představená inovativní technologie ContiRe.Tex byla použita i pro pneumatiky UltraContact NXT. Díky ní se recyklací PET lahví, které by jinak skončily ve spalovnách nebo na skládkách, vytvářejí vysoce výkonná polyesterová vlákna používaná ke zpevnění kostry pneumatiky. Díky technologii ContiRe.Tex vyvinula společnost Continental energeticky účinnější a ekologičtější alternativu, která umožňuje recyklovat devět až patnáct plastových lahví pro každou pneumatiku v závislosti na velikosti pneumatiky.

U pneumatiky UltraContact NXT používá společnost Continental až 28 % materiálů certifikovaných pro hmotnostní bilanci ISCC PLUS. Jedná se o udržitelný syntetický kaučuk a uhlíkovpou čerň vyrobenou z biologických, bio-cirkulárních a/nebo cirkulárních surovin. Certifikace mechanismu vyvážení ISCC PLUS zajišťuje transparentnost a sledovatelnost v celém dodavatelském řetězci tím, že sleduje původ a vlastnosti surovin, ověřuje soulad s udržitelnými kritérii a certifikuje výsledné produkty.

Do roku 2030 chce Continental dosáhnout toho, aby obsah obnovitelných a recyklovaných zdrojů v pneumatikách přesahoval 40 %. A do roku 2050 má za cíl dosažení 100 % udržitelných materiálů ve všech svých výrobcích pneumatik. Pneumatika UltraContact NXT je důležitým krokem k naplnění těchto ambiciózních cílů.

Pneumatika UltraContact NXT je součástí úspěšné řady UltraContact, kterou společnost Continental uvedla na trh v roce 2022. Společnost Continental bude pneumatiky UltraContact NXT postupně uvádět i na náš trh. První rozměry budou prodejcům pneumatik v Evropě k dispozici již brzy.

Pneumatika UltraContact NXT byla navržena pro elektrické i spalovací motory a nabízí nejvyšší štítkovou účinnost a optimální kilometrový výkon. Dosud nejudržitelnější sériová pneumatika Continentals proto nese logo EV Compatible a bude k dispozici pro různá populární vozidla, jako je Kia Niro, VW ID.3, Mercedes-Benz EQA, Tesla Model 3, Audi Q4 E-TRON, Škoda Octavia, VW Golf 8, Audi A3 a mnoho dalších.

 

Images by Continental AG