Do Evropy míří čínská značka Prinx, ambice a zkušenosti jí nechybí

Společnost Prinx Chengshan, zaměřená především na řidiče generace Z a mileniály, oficiálně uvedla na evropské trhy svou vlajkovou značku Prinx. Řada byla vyvinuta speciálně pro náš region a zahrnuje zaváděcí řadu šesti modelů pneumatik, které podle výrobce pokrývají všechny typy požadavků v segmentu osobních automobilů a SUV a jsou vhodné pro vozidla se spalovacím motorem i elektromobily.

Prinx Sport EV UHP

Jedním z prvních produktů společnosti Prinx uvedených na evropský trh je pneu pro elektromobily Sport EV. Je založena na zcela unikátní koncepci, která byla speciálně přizpůsobena požadavkům osobních automobilů a SUV s alternativními pohony.

Letní UHP Prinx AQUILA REV

A pneu není podle firmy pouze čínskou verzí s evropskými nápisy, ale byla od začátku navržena pro náš trh, podobně jako letní Prinx pneumatiky Xnex Sport a Xlab Comfort. „Pneumatiky byly od základu vyvinuty speciálně s ohledem na evropský trh. Nepřestavěli jsme pouze stávající model pneumatiky pro elektromobily,“ řekl Thomas Wohlgemuth, generální ředitel výrobce pro Evropu. „Skutečnost, že čínský trh má v oblasti e-mobility velký náskok, je pro nás v tomto případě skutečnou výhodou.“

Sport EV pro elektrovozy

Letní pneumatiky Prinx mají také velmi dobré hodnoty valivého odporu (A u pneumatiky Xlab Comfort a B u pneumatiky Xnex Sport) a brzdného výkonu na mokru (B u obou pneumatik). Kromě oficiálních testů byly pneumatiky podrobeny také dalším testům kvality v Evropě. Brzdný výkon pneumatiky Xnex Sport na mokré vozovce se projevil zejména při jízdě na mokrém povrchu.

Model Xnex Sport získal několik mezinárodních ocenění, včetně ceny Muse Design Award v USA. Získal stříbro v italské soutěži A’Design Award & Competition a zvítězil v kategorii produktového designu na Paris Design Awards.

Výrobce využil svých technologií Silenteck a Healteck. Silenteck se může pochlubit snížením hluku v dutinách až o 12,6 dB v oblasti pro cestující a až o 2 dB v oblasti celkového hluku. Healteck je pak ekvivalentem trvalého těsnění pneumatik. Pokud dojde k propíchnutí pneumatiky, silikon místo během několika sekund utěsní. Jízdní vlastnosti a ovládání vozu zůstávají za všech okolností zachovány.

Celoročka Quattura 4S

Pro Evropu vznikla i pneu Quattura 4S, celoroční pneumatika pro vozidla s benzinovým a naftovým motorem. Má zimní certifikaci a poskytuje vynikající bezpečnostní výkony i za obtížných povětrnostních podmínek. Speciálně vyvinuté polymery v inovativní směsi běhounu zajišťují vynikající přilnavost na mokré vozovce. Odvodňovací kanálky ve tvaru V také zabraňuje aquaplaningu a podporuje brzdný výkon.

Winter Excelia

V zimě využívá pneumatika Quattura 4S vlastností své speciální nízkoteplotní směsi, drážky ve tvaru V a lamely 3D Interlock, které podle společnosti Prinx vynikají na zledovatělých silnicích.

Zástupci společnosti Prinx uvedli, že se nespoléhali pouze na laboratorní hodnoty, ale testovali Quattura 4S také na oficiálních testovacích tratích v teplém a suchém Španělsku a v ledovém Finsku. Pneu vynikaly na sněhu a ledu, ale obzvláště působivé byly brzdné hodnoty na mokré vozovce.

Historie společnosti sahá až do roku 1976. V roce 1981 společnost Prinx Chengshan postavila svou první výrobní linku av roce 2005 společnost založila společný podnik se strategickým americkým partnerem a začala expandovat.

Se stoupající kvalitou čínských pneu tady vzniká čím dál silnější konkurence pro tradiční a zavedené výrobce, kteří už byli nuceni často omezovat náklady na výrobu aby ustáli přísun levnějších pneu z Číny. Naději na úspěch Prinx v situaci způsobené inflací rozhodně má.

 
 
Images by Prinx Chengshan Holding Limited.