Goodyear představuje Eagle F1 SuperSport pro čistě elektrické závoďáky PURE ETCR

Společnost Goodyear odhalila očekávané závodní pneumatiky Eagle F1 SuperSport, kterými budou vybaveny všechny vozy PURE ETCR, tedy první závodní celoelektrické sporťáky. Goodyear je výhradním dodavatelem pneumatik a zakládajícím partnerem tohoto nového závodního šampionátu.

Tato pneumatika s unikátním běhounem pro PURE ETCR je nejnovější výkonnou řadou Eagle F1 SuperSport společnosti Goodyear. Se svou silniční sestrou Eagle F1 SuperSport sdílí velké množství technologií, ale je optimalizována tak, aby maximalizovala výkon nekompromisních elektrických cestovních vozů PURE ETCR, které budou soutěžit ve svých prvních závodech koncem tohoto roku.

Pneumatika Eagle F1 SuperSport PURE ETCR má velmi podobný vzhled jako silniční pneumatika, sdílí stejnou filozofii a téměř stejné technologie. Mezi tyto sdílené technologie patří funkce Power Shoulder a High Force Construction, které jsou klíčové pro maximalizaci výkonu u silničních vozidel i u závodních vozů PURE ETCR o výkonu 500 kW (670 hp). Celá řada Eagle F1 SuperSport čerpá z rozsáhlých motoristických zkušeností společnosti Goodyear, aby zlepšila výkon na běžné silnici, ale tyto výhody fungují obousměrně. Inovativní technologie v silniční pneumatice se nyní používají jako základ pro závodní pneumatiky PURE ETCR.

Power Shoulder vylepšuje výkon v zatáčkách díky masivnímu uzavřenému vzorku, zatímco super tuhá konstrukce bočnice s technologií High Force Construction vede k lepší ovladatelnosti a stabilitě jízdy. Obě tyto technologie jsou nedílnou součástí verze PURE ETCR verze Eagle F1 SuperSport, ale jsou optimalizovány pro použití v závodě tak, že bok pneu je ještě více posílen. Výsledkem je jedinečná pneumatika, která poskytuje stabilitu a působivý výkon v zatáčkách nejsilnějším turistickým vozům na světě.

Použití pneumatik s výrazným vzorkem je na této úrovni motoristického sportu neobvyklé, ale týmům PURE ETCR tím umožňuje používat stejnou pneumatiku pro mokré i suché podmínky, takže odpadá obvyklé rozdělení mezi hladké pneumatiky pro suché a se vzorkem pro mokrý provoz. Použití jedné specifikace pneumatik vylučuje potřebu dodávat tři nebo čtyři specifikace na závodní okruhy po celém světě, což konvenuje plánům udržitelnosti Goodyear a PURE ETCR.

PURE ETCR představuje řadu jedinečných technických výzev díky svému jedinečnému formátu závodu a velké síle svých automobilů, které jsou založeny na silničních automobilech a vypadají velmi podobně jako jejich čtyřdveřové hatchbacky a limuzíny střední velikosti. Elektrická vozidla jsou těžší než jejich benzínové nebo naftové ekvivalenty, ale dokáží vyvinout neuvěřitelný točivý moment a až do 500 kW. Automobily PURE ETCR jsou jedny z nejsilnějších EV na závodních okruzích.

Tyto specifické vlastnosti znamenají, že automobily PURE ETCR potřebují pneumatiku, která vydrží obrovský výkon a okamžité dodávání energie a současně zajistí vysokou přilnavost a trakci.

Po měsících vývoje a jemného dolaďování v laboratoři testuje pneumatika Eagle F1 SuperSport specifikace PURE ETCR poprvé na závodním okruhu poprvé v tomto týdnu ve francouzském Alès.

Testování PURE ETCR bude pokračovat v příštích několika měsících před prvními závody v revidovaném kalendáři v říjnu. Předváděcí akce a závody se budou konat v Kodani v Dánsku, Goodwoodu ve Velké Británii, Aragónu ve Španělsku a Adrii v Itálii v období šesti týdnů během října a listopadu.

Bernd Seehafer, technický projektový manažer pro EMEA, říká: „Při vývoji pneumatiky Eagle F1 SuperSport pro PURE ETCR jsme čelili řadě výzev. V neposlední řadě kvůli krátkému časovému rámci a obtížím, které představuje COVID-19 a karanténě. Výsledkem je však jedinečný a inovativní design, který je vhodný pro potřeby těchto výkonných elektrických cestovních vozů. Jsme hrdí na to, že tato pneumatika sdílí tolik DNA a technologii s verzí vozu Eagle F1 SuperSport pro silniční vozy a skutečnost, že je to možné, ukazuje, jakou hodnotu mají naše poznatky o motoristickém sportu při vývoji silničních pneumatik.“

Varianty pneu závodní řady Goodyear Eagle F1 SuperSport se používají v řadě špičkových a prestižních závodních šampionátů, včetně WTCR – FIA World Touring Car Cup, kde se Goodyear letos stal výhradním dodavatelem pneumatik. Jde o nejvyšší úroveň závodních automobilových závodů s benzínovým pohonem a podílí se na nich společnost Eurosport Events, tedy stejný promotér jako u PURE ETCR.

 

Images by About The Goodyear Tire & Rubber Company and Eurosport Events