Goodyear se stane oficiálním dodavatelem pneumatik pro tým KAMAZ na rally Dakar

V roce 2020 se slavná rally vrátí ke svým kořenům a pojede se převážně na poušti. Závod začíná 5. ledna v Džiddě v Saúdské Arábii. Nový kontinent představuje nové výzvy, zejména pro pneumatiky. Závod, ve kterém se střídá řada písečných dun, skalnatých kaňonů a vyschlá říční koryta, prověří řidiče, vozidla a pneumatiky na maximum.

Jedním z pravidel v rally Dakar je, že týmy musí soutěžit na standardních pneumatikách pro nákladní vozidla a Goodyear v tomto maratónském závodě zanechal silnou stopu. Hned několik týmů se účastní závodu na pneumatikách značky Goodyear a v minulých ročnících již například tým PETRONAS De Rooy IVECO na bedně stanul hned několikrát.

Nyní Goodyear podepsal se známým týmem KAMAZ-master, neboli „ruskou Tatrovkou“. „Dosažení úspěchu v nejnáročnějších disciplínách motoristického sportu na světě je možné pouze tehdy, jsou-li všechny komponenty vozu nejvyšší kvality a dokonale plní své úkoly,“ řekl Vladimir Chagin, ředitel závodního týmu KAMAZ. „Týká se to i pneumatik: naši mechanici počítají s potenciálem a spolehlivostí pneumatik Goodyear ORD a jsme rádi, že jsme mohli započít oficiální spolupráci mezi týmem KAMAZ-master a značkou Goodyear. Jsem si jist, že přijde mnoho nových úspěchů.“

Se dříve zmíněným týmem PETRONAS De Rooy IVECO Tým má Goodyear dlouhodobé partnerství, v průběhu let tato spolupráce vyústila v řadu vítězství, včetně dvojnásobného vítězství v Dakaru. „Goodyear je úzce zapojen do fáze předběžného testování vozu. Informace, který získáváme od jejich techniků nám pomáhají k optimálnímu nastavení vozidla, takže náš náklaďák a pneumatiky spolu hladce souzní. Klíčové je přizpůsobení tlaku v pneumatikách tak, abychom optimalizovali výkon a prodloužili životnost pneumatiky, což často rozhoduje o vítězství nebo prohře,“ dodal Henk Van Leuven, manažer týmu PETRONAS De Rooy IVECO.

Pneu Goodyear Offroad ORD jsou navrženy pro maximální výkon v terénu s vynikající trakcí a zvýšenou odolností proti poškození. Jsou robustní a navržené tak, aby se opotřebovávaly rovnoměrné opotřebení. Hluboké a široké drážky běhounu usnadňují samočištění a zvyšují trakci na široké škále povrchů od bahna, kamení, písku po kluzké svahy. „Rally, jako je Dakar, jsou dokonalým testovací laboratoří, které potvrzují skvělý výkon našich standardních pneumatik pro terénní vozidla ve velmi náročném prostředí,“ říká Maciej Szymanski, ředitel marketingu ve společnosti Goodyear. „Data získaná při testování našich výrobků ve velmi náročných podmínkách nám umožňují posunout náš vývojový proces na další úroveň. Tímto způsobem můžeme dále optimalizovat robustnost a trakci pneumatiky Goodyear OFFROAD ORD. To je dobrá zpráva především důležité pro dopravce, které chtějí maximalizovat dobu provozu v náročných každodenních off-road podmínkách.“

Jednou z největších výzev pro pneumatiky fungujících v extrémních podmínkách jako je Dakar, je zahřívání gum. Jízda vysokou rychlostí na skalnatých površích a v horkých písečných dunách zvyšuje teplotu uvnitř pneumatiky velice rychle. Vysoká teplota v pneumatikách pak zvyšuje jejich zranitelnost při deformaci a zvedá riziko poškození pneumatiky. Kontrola teploty v pneumatice může znamenat rozdíl mezi dokončením závodu na předních příčkách, nebo výměnou poškozených gum a dohánění ztráty. Týmy mohou do určité míry regulovat teplo snížením rychlosti nebo snížením tlaku v pneumatikách. Robustní kostra pneumatik Goodyear OFFROAD ORD toto umožňuje aniž by se výrazně měnily jízdní vlastnosti pneumatik.

 

Images by Goodyear Tyres UK Limited