Hlasité zpívání, psaní zpráv nebo holení. To jsou podle firmy Hankook časté zlozvyky řidičů. Děláte je také?

V létě se opět hromadně vyráží na cesty a protože doprava se vrací na úroveň před pandemií, udělala společnost Hankook Tire zajímavý průzkum. V rámci Národního týdne bezpečnosti pneumatik ve Spojených státech, společnost Hankook odhalila hlavní návyky a zlozvyky, které ovlivňují každodenní jízdu, aby lépe porozuměla potenciálním bezpečnostním rizikům v době, kdy seřidiči připravují na letní cestování.

A často se dělají chyby v oblasti pneumatik. Přestože důsledná údržba patří k nejlepším způsobům, jak udržet bezpečnost a výkonnost pneumatik a vozidel, 28 % řidičů přiznává, že buď nedokáží pneumatiky vyměnit, nebo je dokonce nikdy nepřezouvá. Pravidelné střídání pomáhá zajistit rovnoměrné opotřebení, které má následně vliv na jízdu a hlučnost vozidla a také na životnost pneumatik. Odborníci doporučují střídat pneumatiky každých 5 000 až 8 000 ujetých kilometrů, je však důležité zkontrolovat si požadavky pro každý konkrétní model pneumatik.

Průzkum zjistil, že mileniálové často vědí, jak vyměnit pneumatiku (pouze 12 % tvrdí, že to neumí), a téměř dvě třetiny (61 %) k tomu vlastní i potřebný zvedák na pneumatiky. Ve skutečnosti dva ze tří řidičů (64 procent) bez ohledu na věk tvrdí, že mají vlastní zvedák na pneumatiky, což z něj dělá jeden ze tří nejčastějších nástrojů pro údržbu automobilu, které řidiči vlastní, vedle tlakoměru na pneumatiky (65 procent) a sady startovacích kabelů (67 procent).

Více než dvě třetiny (64 %) Američanů přiznávají, že během řízení vykonávají více úkolů. Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu definuje tato rozptýlení jako „jakoukoli činnost, která odvádí pozornost od řízení“, a důrazně nedoporučuje dělat nic jiného než se soustředit na cestu před sebou. Společnost Hankook zjistila, že zdroje rozptýlení za volantem jsou tyto:

24 % respondentů tvrdí, že při řízení zpívají z plných plic
21 % lidí během řízení jí
11 % přiznává psaní textových zpráv
a 3 % se během řízení dokonce líčí nebo holí!

Agentura pro bezpečnost provozu pokládá patří psaní textových zpráv mezi nejznepokojivější způsoby rozptýlení, protože odeslání nebo přečtení textové zprávy může odvést oči od vozovky až na pět sekund, což zhruba odpovídá jízdě na délku fotbalového hřiště se zavřenýma očima.

Průzkum také odhalil, že každý desátý řidič by neuspěl při zkoušce pro udělení oprávnění a několik dalších řidičů má stále návyky, které by úspěšné složení zkoušky přinejmenším řádně zkomplikovalo. 13 % řidičů tvrdí, že neumí paralelně zaparkovat. Kromě toho 14 procent řidičů tvrdí, že příliš prudce brzdí nebo příliš rychle zatáčí, přičemž řidiči z generace Z více než dvakrát častěji přiznávají, že zatáčí více rychleji, než starší generace. Kromě toho, že jsou mnohé z těchto návyků nebezpečné, mohou zvyšovat zátěž pneumatik, snižovat trakci nebo opotřebovávat pláště.

„V letošním Národním týdnu bezpečnosti pneumatik Hankook vyzývá řidiče, aby se znovu věnovali bezpečnosti na silnici i v garáži,“ řekl JJ Park, ředitel marketingové strategie společnosti Hankook Tire America Corp. „Náš nejnovější průzkum ukázal, že řidiči se už nemohou dočkat, až opět vyjedou na silnice, a s tím, jak se tak děje, je stále důležitější zajistit, aby vozidla byla udržována pro špičkový výkon a bezpečnost. Abyste se vyhnuli nepředvídaným nerovnostem na silnici, zkontrolujte si pneumatiky, než vyrazíte na cestu, a pokud je vozidlo delší dobu zaparkované, nechte ho zkontrolovat. Nezáleží na tom, jak daleko jedete, vždy je dobré mít bezpečnost na paměti.“


Images by Hankook Tire