KAMAZ na Dakaru opět zlatý s pneu Goodyear. Bral i stříbro a bronz

Tovární tým KAMAZ-master vyhrál opět nejtěžší rally na světě. Nejen, že po osmnácté vyhráli 12denní rally, ale také ovládl první, druhé i třetí místo v kategorií kamionů a překonali několik rekordů. To vše s pneu Goodyear, které jsou jejich oficiálním pneu partnerem.

Jako skončil mezi kamiony Dmitrij Sotnikov, je to jeho první zlato od jeho první účasti na závodě v roce 2014. Spolu se spolujezdcem Ruslanem Akhmadeevem a mechanikem Ilgizem Achmetzianovem se od 1. etapy ujala vedení posádka č. 507, která už poté nikdy neopustila svoji vedoucí pozici v obecném žebříčku.

Drzhý dojel Anton Shibalov z posádky č. 501, znovu tak potvrdil své dakarské stříbro podruhé v řadě. Dakarský veterán Airat Mardeev a jeho posádka č. 509 získali bronz. Pak už následovali Češi: Soutěžící Martin Macík skončil na 4. místě s týmem BIG SHOCK RACING, Aleš Loprais, INSTAFOREX LOPRAIS PRAGA, dojel na 5. místě. Obhájce titulu Dakar 2020 Andrey Karginov během prvních dvou etap zaznamenal několik nehod a předává svůj titul kolegovi Dmitriji Sotnikovovi.

Dakar je označován jako nejnáročnější rally na světě a letošní ročník to opět potvrdil. „Dakar se nikdy nemůže stát rutinou a vyžaduje pečlivou přípravu, disciplinovanou spolupráci a vynikající týmovou práci. Nákladní automobily, řidičské a navigační schopnosti a odborné znalosti mechaniků byly na Dakaru 2021 opakovaně testovány jako nikdy předtím. Museli jste věnovat pozornost i těm nejmenší detailům a týmy pracovaly ve dne v noci, aby dospěly k tomuto pozoruhodnému výsledku,“ vysvětluje Vladimir Chagin, vedoucí týmu KAMAZ-master.

„I v těchto extrémních motoristických závodech se během etap počítá stále každá vteřina. Kromě našich technicky vyspělých trucků je tu jedna ještě jedna důležitá součást, která udržuje posádku v chodu: Robustní pneumatiky. Rychlost je zásadní, doba provozu je však ještě důležitější, aby si tým udržel náskok před konkurencí. S Goodyear jako naším důvěryhodným partnerem v oblasti pneumatik se naše týmy spoléhají na mimořádnou trvanlivost a vynikající trakci standardních pneumatik Goodyear OFFROAD ORD, které nám pomohou dostat se vítězně na další cílovou čáru, bez ohledu na to, jak neočekávané jsou okolnosti nebo jak velká nás čeká výzva,“ uzavřel Chagin.

„Nejvřelejší gratulace celému týmu KAMAZ-master. Získání zlata, stříbra a bronzu v segmentu nákladních vozidel Dakar je úžasným úspěchem a představuje vynikající odbornost týmu a technické mistrovství těchto nákladních vozidel a jejich vybavení,“ dodal Maciej Szymanski, marketingový ředitel společnosti Goodyear Commercial Europe. Výkon našich pneumatik byl bezpochyby otestován na maximum a byl jediným kontaktním bodem pro letošní zcela novou trasu. Jejich robustní životnost, odolnost proti proříznutí a lepší trakce jsou klíčem k bezvadnému výkonu týmů.“

Společnost Goodyear, která je také exkluzivním partnerem FIA European Truck Racing Championship, je známá tím, že testuje své standardní produktové řady na silnicích za velmi extrémních podmínek. Zejména výdrž technologie kostry pneu je klíčovým kritériem testování, které přímo přispívá ke zvýšení doby provozuschopnosti, zvýšení celkového výkonu najetých kilometrů a prodloužení životnosti pneumatik, což podporuje cíle udržitelnosti v tomto odvětví.


Images by Goodyear Tyres UK Limited