Michelin chce do roku 2023 vyrábět už pouze chytré pneumatiky s RFID čipem

Podle posledních zpráv Michelin pracuje na vybavení všech svých automobilových pneumatik technologií s RFID čipem do roku 2023. Až 15 milionů čipů ročně bude vyrobeno v továrně Michelin v Homburgu v Německu, ty budou nainstalovány do nových pneumatik na přímo na místě, nebo budou odeslány do dalších továren Michelin v Evropě, Číně, Thajsku a Brazílii.

Michelin poznamenává, že kromě jiných výhod umožňuje RFID čip vylepšenou správu pneumatik, navíc bude mít možnost anonymně odesílat data zpět do továrny a výrobce získá reálná data o konci životnosti, což umožní informovat řidiče o blížící se konci životnosti nebo možném blížícím se problému.

„V současné době spolupracujeme s výrobci automobilů na vývoji algoritmů,“ vysvětluje Michael Ewert, viceprezident pro globální prodej originálního vybavení Michelin. „Protože technologie RFID zajišťuje přesnou identifikaci pneumatik, je v budoucnu možné, že řidiči uvidí vedle stavu palivoměru také zobrazení stavu pneumatik.“

Michelin zdůrazňuje, že v budoucnu bude stále důležitější sledovat stav pneumatik, zejména s tím, jak budou vozidla stále více automatizována. Zdůrazňuje, že klíčovou výhodou technologie RFID je to, že se jedná o relativně nákladově efektivní způsob identifikace stavu pneumatik po celou dobu jejich životnosti a ve srovnání s mnoha jinými inteligentními senzory je velmi odolný.

Společnost také přišla s myšlenkou, že by technologie RFID mohla vylepšit některé pokjročilé funkce vozu, jako jsou asistenční systémy řidiče. Vůz by mojl tyto technologie přizpůsobit specifickým vlastnostem pneumatik, a to díky možnosti komunikace mezi pneumatikou a vozidlem. Například zimní pneumatika má jiné brzdné vlastnosti než letní pneumatika, což může mít vliv na fungování asistenčního systému řidiče a RFID čip by mohl díky předaným informacím přizpůsobit způsob brzdění.

„Toto přizpůsobení bezpečnostních systémů, které bude možné pomocí přesné identifikace pneumatik pomocí technologie RFID, bude také důležité pro automatizovanou jízdu bez řidiče. Jsme přesvědčeni, že to představuje významný krok vpřed v pneumatikovém průmyslu,“ doplnil Ewert.


Images by Michelin Group