Nejnovější UHP představil Bridgestone. Potenza Sport má ambice nechat konkurenci za sebou

Bridgestone uvedl na trh svou novou vlajkovou loď v oblasti ultra výkonných pneumatik: Bridgestone Potenza Sport. Podle Bridgestonu je tato pneumatika nové generace představuje nový standard a poskytuje nejlepší výkon ve své třídě za sucha, to vše podpořeno řadou technologií pro jízdu na mokré vozovce.

Potenza Sport byly podrobeny sérii testů institutu TÜV SÜD, který je jedním z nejuznávanějších nezávislých evropských testovacích ústavů pro automobilový průmysl. Gumy dosáhly skvélých výsledků jak při brzdění za sucha (nejkratší brzdná dráha na suchém povrchu), tak v zatáčkách a stabilitě v přímém směru (zachování stability vozidla při jízdě přímo i v zatáčce) oproti konkurenci v prémiovém segmentu.

Bridgestone Potenza Sport se obdržely EU třídu A v přilnavosti za mokra a celá řada je považována za top produkt v oblasti mokrých zatáček, ovladatelnosti a v dalších testech provedených TÜV SÜD. Vynikající vlastnosti nejnovéjší pneumatika předvedla na suchu i na mokru a přichází s ještě vyššími najetelnými kilometry než její předchůdce Potenza S001.

O Potenza Sport společnost Bridgestone říká, že chce vytvořit pneumatiku, která splní očekávání řidičů od vysoce výkonných pneumatikách a zároveň řeší každodenní výzvy, kterým řidiči silných vozů čelí. Proto byl pro zahájení vývoje Potenza Sport proveden komplexní průzkum trhu: Bridgestone se dotázal více než 3.800 koncových uživatelů z celé Evropy. Jejich vstup poskytl společnosti Bridgestone základy pro konstrukci této ultra-výkonné pneumatiky.

K dosažení špičkového výkonu modelu Potenza Sport využil Bridgestone různé nové inovativní technologie u dezénu, směsi a konstrukce. Konstrukce běhounu pneumatiky využívá hned několik nových technologií, včetně 3D lamel pro zvýšení smykové tuhosti, což má za výsledek lepší v brzdění a odolnosti proti oděru. Směs běhounu je díky optimalizovanému složení v kombinaci s inovativní technologií míchání optimalizována pro lepší výkon za mokra i za sucha.

Bridgestone také používá nové hybridní vyztužení pro maximalizaci stability pneumatiky při vysoké rychlosti. Sportovní výztuhy také přispívají ke zvýšení stability a vylapšují odezvu řízeníc a zpešují valivý odpor.

Pro design a tvorbu modelu Potenza Sport se stala zásadní virtuální technologie společnosti Bridgestone, která šetří čas a je šetrná k životnímu prostředí. Tato technologie umožňuje společnosti Bridgestone velmi přesně předpovědět výkon pneumatiky už ve fázi vývoje, aniž by ji zatím někdo fyzicky vyráběl a řídil. Přináší to nejen ekologické výhody šetřením zdrojů, ale také to zkrátí délku procesu vývoje a zkrátí dobu uvedení projektu na trh.

Zakázkově vyvinuté pneumatiky Potenza Sport již byly vybrány jako originální vybavení na Maserati MC20, Lamborghini Huracán STO, nebo BMW řady 8 a mnoho dalších. Bridgestone uvádí, že Potenza Sport bude k dispozici od ledna 2021 v 96 velikostech od 17 do 22 palců, což pokryje širokou škálu osobních automobilů a silničních SUV na trhu.

“Potenza Sport jsou zatím poslední a nejvýraznější kapitolou dlouhého odkazu společnosti Bridgestone v oblasti vysokém výkonu,” řekl Emilio Tiberio, technologický a operační ředitel společnosti Bridgestone pro oblast EMIA. “Je to výsledek naší historie a inovací v motoristickém sportu, v kombinaci s naším závazkem jít vždy ještě dál, abychom vyhověli potřebám řidičů. Naše investice do výzkumu a vývoje v odvětví pneumatik nemá obdoby. Navrhli jsme prémiovou vysoce hodnotnou sportovní pneumatiku, která řidičům pomůže udržet kontrolu nad vozem a umožní objevit nové sféry výkonu jejich vozidla. Potenza Sport jsou skutečně královnami mez sportovními výkonými pneu,” dodal Emilio.

 

Images by Bridgestone Corporation