Michelin představil e-Primacy – doposud nejvíce eko-zodpovědné pneu. Láká na rekordně snížený valivý odpor

Skupina Michelin vyvinula a plánuje uvést na trh ekologicky odpovědnou pneumatiku nazvanou e-Primacy, která zohledňuje dopad na přírodu u celého životního cyklu pneumatiky.

Pneumatika pro osobní vozy byla pomocí simulací navržena tak, aby každý aspekt výroby od těžby surovin, výrobních procesů, přes distribuci, používání až po recyklaci pneumatik, byl co nejodpovědnější k životnímu prostředí. Podle Michelinu je e-Primacy ve srovnání se svými protějšky více ekologičtější a ekonomičtější, přičemž garantuje bezpečnost, přilnavost a dlouhou životnost.

Guma byla navržena hlavně pro městská auta, sedany a kompaktní SUV – ať už se spalovacím motorem, nebo na elektrický pohon. E-Primacy budou uvedeny na trh na jaře příštího roku na evropských trzích v 56 provedeních s průměrech 15 až 20 palců.

Michelin označil pneu za nejefektivnější ve své kategorii, nabídnou v průměru o 27% nižší valivý odpor ve srovnání s jinými prémiovými značkami letních pneumatik. Slibují tak nejnižší spotřebu paliva a nejnižší emise CO2 na trhu.

Na výrobu byla použita tzv. energeticky pasivní směs, což zahrnuje využití jedinečného elastomeru za účelem snížení rozptylu energie, což je hlavním příčina zmíněného nízkého valivého odporu a nízké spotřeby paliva. Pneumatika si také udržuje vysokou výkonnost od první do poslední míle, prošla evropským standardním certifikačním testem R117 na mokré brzdění i po 30.000 kilometrech.

Příprava testování valivého odporu

E-Primacy budou nejprve uvedeny na evropský trh a v rámci konceptu udržitelnosti se budou vyrábět v západní Evropě, zejména v Německu, Španělsku a Itálii. Tato strategie je v souladu s cílem Michelinu vyrábět pneu co nejblíže jejím trhům.


Images by Michelin Group