Michelin se podívá na Měsíc! Obuje nové lunární vozidlo

Bezvzduchová pneumatika pro chystané lunární vozidlo: to je nová výzva, kterou Michelin přijal ve spolupráci s týmem vytvořeným společností Northrop Grumman v rámci výběrového řízení NASA z listopadu loňského roku. Model budoucího lunárního vozidla byl nyní poprvé představen široké veřejnosti na veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas.

Pneumatika schopná odolat extrémním podmínkám na měsíčním pólu, která by usnadnila průzkum měsíčního povrchu a umožnila trvalou přítomnost na Měsíci v roce 2025 a nakonec i na Marsu: to je cíl výzkumných a vývojových týmů Michelin.

Program Artemis, který vyvinula společnost Nasa, plánuje v roce 2025 vyslat na Měsíc jednoho muže a jednu ženu. Oba astronauti budou cestovat v novém lunárním vozidle a hledat místo vhodné pro vybudování základny. Americká kosmická agentura totiž plánuje vybudovat základní tábor v této oblasti, kde je velké množství vodního ledu.

Účast na tomto dobrodružství a doprovod těchto průzkumných prací jsou vítanou výzvou pro společnost Michelin, je to vlastně příležitost k získání nových poznatků v oblasti řešení mobility. Při navrhování bezvzduchových pneumatik vhodných pro LTV (Lunar Terrain Vehicle) se Michelin kromě zkušeností získaných během předchozí spolupráce s NASA bude spoléhat na své odborné znalosti v oblasti špičkových materiálů a na know-how získané při vývoji bezvzduchových řešení pro extrémní nasazení.

Prototyp byl vyroben metodou 3D tisku

Společnost Michelin je pneumatikovým průkopníkem v oblasti letectví a dobývání vesmíru. V devadesátých letech minulého století dodala značka pneumatiky pro raketoplán, které byly nezbytné pro jeho správné přistání při návratu z mise. V roce 2000 Michelin opět spolupracoval s NASA na vývoji lunárních kol, aby jimi vybavil průzkumná vozidla. Jedná se o kolo bez stlačeného vzduchu, které je pružné a zároveň robustní a které nelze propíchnout a které poslouží jako základ pro vývoj prototypu plánovaného na rok 2025.

Výzkum a vývoj skupiny Michelin v číslech:

  • Rozpočet na výzkum a vývoj ve výši 1 miliardy EUR
  • 6 000 zaměstnanců v oblasti výzkumu a vývoje
  • 10 700 patentů

 

Images by Michelin Group, Northrop Grumman