Nexen představil pneu budoucnosti, mění náklon a umí aktivně potlačit hluk

Jihokorejská společnost NEXEN TIRE představila koncepční pneumatiky budoucnosti BTR, Mearth a Nocturne vyvinuté ve spolupráci s Design Council Busan (DCB) v rámci spolupráce firem a univerzit. A vypadají zajímavě.

Tři koncepční pneumatiky budoucnosti byly vytvořeny ve spolupráci s devíti studenty produktového designu z DCB z programu Korea Design Membership Plus, což je veřejný program, který podporuje designová odvětví a společnosti a zároveň vychovává studenty jako talenty vhodné pro praxi v průmyslové oblasti prostřednictvím různých praktických výukových programů v oblasti designu.

První z pneumatik budoucnosti dostala název, „BTR“, což je zkratka pro Born to Race, je závodní pneumatika se sférickou vnitřní strukturou, která může volně nastavovat úhel náklonu podle jízdní dráhy a zároveň udržovat stabilní plochu s individuálními dezény.

Druhá pneumatika „Mearth“ (Mars+Earth) je budoucí pneumatika určená pro použití na Marsu, která poskytuje režim pro zlepšení jízdních schopností rozšířením plochy běhounu pomocí speciálních materiálů a také režim pro čištění neúrodné půdy na Marsu pomocí vyčnívajících bočních struktur.

A konečně bezvzduchová pneumatika „Nocturne“, která využívá technologii aktivního potlačení hluku, nejenže účinně zmírňuje hluk pneumatiky při jízdě vysokou rychlostí, ale může fungovat i při zastavení, například při kempování a jízdě autem, aby si užila nejlepší prostředí s nízkou hlučností kolem vozidla.

Společnost NEXEN TIRE získala v loňském roce hlavní cenu v soutěži IDEA Design Awards 2022 za koncepční pneumatiky vyvinuté ve spolupráci se studenty produktového designu Korejské agentury pro podporu designu.


Images by Nexen tire