Nová Bridgestonka na silnice i na závody

Bridgestone uvedl na trh novou semi-slick pneumatiku Potenza Race, která je sie určena pro závodní jízdu, ale je homologovaná i pro veřejné silnice.

Podle testů provedených nezávislou společností TÜV SÜD dosahuje pneumatika Bridgestone Potenza Race opravdu skvěělých časů na okruhu a poráží své své hlavní konkurenty. Testy ukázaly, že pneumatika Bridgestone Potenza Race nabízí také nejkratší brzdnou dráhu na suchém povrchu, čímž opět překonává konkurenční pneumatiky.

Společnost Bridgestone tvrdí, že její nová pneumatika Potenza Race byla rovněž zkonstruována tak, aby poskytovala vynikající životnost. Její pokročilý výkon je umožněn souborem nových technologií v dezénu, konstrukci a směsi.

Dezén běhounu má asymetrický vzorek s rozlišením vnější a vnitřní strany pneumatiky, který maximalizuje výkon v zatáčkách a brzdný potenciál a zároveň zaručuje použití na mokré vozovce.

Asymetrické úhly bočních stěn pneumatiky Potenza Race dále zvyšují boční tuhost a snižují deformaci bloků a speciální dezén se zvýšeným bočnicovým žebrováním zajišťuje maximální výkon na suchu s optimalizovanou schopností brzdit.

Pro dosažení vynikajících výkonů na trati má pneumatika Potenza Race také sportovní tvar profilu, který pomáhá zvětšit styčnou plochu a maximalizovat brzdný potenciál. Optimalizovaná kontaktní plocha pomáhá zlepšit pocit z řízení a ovladatelnost.

Pneumatika Bridgestone Potenza Race těží také z nové směsi s inovativním složením, která zlepšuje kontrolu chemických reakcí a vyvažuje proces zpevnění a valivý odpor. Výsledkem je optimalizované složení pro lepší výkon na suchu s vysokou tuhostí, která zvyšuje stabilitu v zatáčkách na suchu a v přímém směru.

Nová pneumatika Potenza Race byla vyvinuta pomocí technologie Virtual Tyre Development společnosti Bridgestone. Ta umožňuje vytvořit a otestovat digitální verzi vyvíjené pneumatiky, což společnosti Bridgestone pomáhá předvídat, jak se bude pneumatika chovat v různých podmínkách, a to ještě před fyzickou stavbou prototypů.

Bridgestone tvrdí, že díky virtuálnímu vývoji může testovat mnohem více variant ve virtuálním světě, což zkracuje dobu vývoje pneumatik až o 50 % a přináší řadu výhod pro životní prostředí, včetně snížení spotřeby surovin díky potřebě menšího počtu prototypů pneumatik a testů.

Emilio Tiberio, provozní a technický ředitel společnosti Bridgestone EMIA, k uvedení pneumatiky Potenza Race uvedl, že nová pneumatika dodává „ikonické“ řadě Potenza další rozměr. „Stávající pneumatika Potenza Sport zaznamenala od svého uvedení na trh neuvěřitelný úspěch a nyní se Potenza Race posouvá ještě o krok dál a nabízí bezkonkurenční výkon pro nadšence závodění,“ řekl.

„Mnozí již viděli a vyzkoušeli, co originální pneumatiky Potenza Race dokážou na vozech Lamborghini Huracán STO a Seat Leon Cupra a jsme nadšeni, že je můžeme nabídnout na trhu samostaně dodávaných pneumatik dalším řidičům.“

Nová pneumatika Bridgestone Potenza Race, vyvinutá a vyráběná v Evropě, bude od června 2022 k dispozici ve 13 oblíbených rozměrech od 17 do 20 palců, které míří na upravené hatchbacky a sportovní vozy, jež se nejčastěji účastní závodních událostí.


Images by Bridgestone Corporation