Nová Continental CrossContact H/T do terénu i na silnici

Už dříve představené pneumatiky Continental CrossContact H/T se už objevily u prvních prodejců a v autoservisech a nabídnou lepší trakci na silnici i v terénu a až o 20 % vyšší kilometrový výkon.

Zároveň jsou bezpečnostní vlastnosti pnru podobně vyspělé jako u jejího předchůdce. Má také nízký valivý hluk je šetrná k životnímu prostředí.

Vývojáři pneumatik Continental navrhli víceúčelový dezén nové pneumatiky CrossContact H/T (highway/terrain) tak, aby zvládal každodenní výzvy pneumatiky pro osobní vozidla, crossovery a SUV – s konvenčním nebo elektrickým pohonem – stejně dobře jako pneumatika vyvinutá pro použití na asfaltu.

Současně jsou běhoun, směs pryže a konstrukce navrženy tak, aby byly dostatečně robustní pro jízdu v mírném terénu. Konstruktéři přidali takzvané záběrové zuby, což jsou malé výstupky v drážkách běhounu, které zajišťují dodatečnou přilnavost při jízdě na volných kamenech a nerovných cestách. Zesíleny byly i bočnice pneumatiky, aby se zabránilo poškození od kamenů a škváry.

Směs běhounu nové pneumatiky CrossContact H/T je obzvláště odolná – s novým složením a polymerovou sítí – a podle společnosti Continental poskytuje přibližně o 20 % vyšší kilometrový výkon než její předchůdce, což je velmi slušný výdledek. Další výhodou běhounové směsi je její vysoká pružnost, která zabraňuje proříznutí běhounu způsobenému kamínky.

Pro větší robustnost a pohodlí v kabině při jízdě po mýtinách a nerovných cestách byla pod běhoun vložena pryžová vrstva, která tlumí hluk při jízdě uvnitř i vně vozidla přibližně o 10 %. Pod ní jsou dvě vrstvy krycí tkaniny, které zabraňují poškození kostry kameny, a pod nimi dva extra silné ocelové pásy a dvojité vrstvy kostry pro ještě větší odolnost.

V klasifikaci štítků EU dosahuje nová pneumatika CrossContact H/T v testu valivého odporu hodnot mezi „C“ a „D“ a v testu brzdné dráhy na mokru je klasifikována jako „C“. Její hlučnost je 71 dB. A jako pneumatika vhodná pro jízdu v terénu nese tato letní pneumatika také označení M+S (bahno a sníh).

Společnost Continental plánuje vyrábět 43 variant o průměru 15 až 21 palců s homologací rychlosti 118 až 168 km/h. Pneumatikou CrossContact H/T může být vybaveno velké množství automobilů, od vozů Alfa Romeo, Ford a Lexus až po Mercedes-Benz, Toyota, Volvo, VW a další.

Nová pneumatika CrossContact H/T nahradí model ContiCrossContact LX.

 

Images by Continental AG