Novinka pro EV – japonská Falken e. ZIEX s nízkým valivým odporem

Na trh přichází nová pneumatika pro elektrovozy e. ZIEX od společnosti Falken. Je určena speciálně pro elektromobily a vozidla, která vyžadují velmi nízký valivý odpor, aby maximalizovala svůj dojezd. Světovou premiéru si odbude ještě v březnu 2023.

Pneumatika e.ZIEX, která byla poprvé odhalena na veletrhu The Tire Cologne v květnu 2022, je jednou z energeticky nejúčinnějších pneumatik, které kdy mateřská supina Falkenu (Sumitomo Rubber Group) vyvinula.

Její asymetrický dezén, vyvinutý s využitím pokročilé technologie 4D Nano Design, se vyznačuje optimalizovanými okraji běhounu, které zabraňují koncentraci tlaku jen do jednoho místa plynulým rozložením tlaku do zbytku pneumatiky. To následně zlepšuje úroveň přilnavosti pneumatiky za mokra i za sucha a prodlužuje životnost pneumatiky tím, že zajišťuje její rovnoměrné opotřebení. Dezén běhounu je rovněž optimalizován tak aby co nejvíce kopíroval obrysu bočnice pneumatiky, což snižuje její valivý odpor a prodlužuje dojezd vozidla, což je pro uživatele silnic s elektrickým pohonem klíčová vlastnost.

Díky téměř tichému chodu, který je pro elektromobily velkou výhodou, doplňuje pneumatiku e. ZIEX plynulý, souvislý přechod do okraje lamely, který výrazně snižuje hlučnost pneumatiky. Toho je dosaženo také pokročilým offsetovým uspořádáním drážek běhounu. Ke snížení hlučnosti pneumatiky přispívá také špičková technologie SILENT CORE společnosti Falken, kde vrstva polyuretanové pěny uvnitř pneumatiky výrazně minimalizuje rezonanci dutiny pneumatiky.

Společnost Falken se také vědomě snažila, aby tato pneumatika byla součástí snahy japonské společnosti o přechod k udržitelné budoucnosti její řady pneumatik. Předběžná klasifikace hodnot na štítku EU potvrzuje, že pneumatika e. ZIEX je klasifikována jako „A“ pro spotřebu paliva, „A“ pro přilnavost za mokra a „A“ pro emise hluku 69 dB.

„Jsme nadšeni, že naše nová pneumatika e. ZIEX bude mít v březnu evropskou premiéru,“ říká Andreas Giese, ředitel společnosti. „Tato pneumatika je prvním krokem k budoucnosti společnosti Falken, kdy budou pneumatiky určené pro elektromobily tvořit hlavní součást naší nabídky. Pneumatika e. ZIEX v sobě spojuje komfort, bezpečnost, odolnost a vysokou úroveň výkonu, čímž zákazníkům společnosti Falken přináší dokonalou náhradní pneumatiku pro elektromobily.“

O vynikajících parametrech pneumatika Falken e. ZIEX přesvědčila v nezávislém testu v „auto motor sportu“: V nejnovějším srovnání produktů odborného časopisu získala nejlehčí pneumatika v testu nejvyšší známku „velmi dobrá“ a přesvědčila testující nejlepším valivým odporem, nejlepším dojezdem a nejlepší valivou hlučností.

Pneumatika e. ZIEX je zpočátku k dispozici v 11 rozměrech od 17 do 21 palců, v roce 2024 pak bude rozšířena o další rozměry.

 


Images by Falken Tyre Europe GmbH