Pirelli a F1 prodlužují smlouvu o další rok, stojí za tím pandemie

Mezinárodní automobilová federace, Formule 1 a společnost Pirelli se dohodli na jednoročním prodloužením stávající smlouvy o výhradním dodavateli pneumatik. Prodlužují tak výsledek výběrového řízení na pneumatiky z roku 2018, což umožní zachování celkového technickém rámci, což je společným zájmem všech zúčastněných stran.

Zatím posledním tendrem na pneumatiky pro FIA a Formuli 1 z roku 2018 byla dodávka 13palcových pneumatik pro sezónu 2020, po nichž následovaly tři po sobě jdoucí sezóny 18palcových pneumatik od roku 2021 do roku 2023 včetně.

Ale pandemie COVID-19, která narušila sezónu Formule 1 2020, dohnala FIA a Formuli 1 k zavedení nouzových opatření, která zahrnovala zrušení testů vývoje pneumatik v loňském roce a odložení plánovaných nových technických předpisů – které zahrnovaly 18palcové pneumatiky – od roku 2021 do roku 2022. Výsledkem je, že současná pravidla nyní stanoví, že během sezóny 2021 budou používány 13palcové pneumatiky a až v roce 2022 dojde k přechodu na 18palcové pneumatiky.

STEFANO DOMENICALI, prezident Fornule 1 k tomu dodal: „Pandemie způsobila změny po celém světě a formule 1 proti tomu nebyla imunní. Proto jsme v loňském roce přijali nezbytná opatření, abychom odložili nové regule o jeden rok do roku 2022. Jsme velmi hrdí na naše partnerství s Pirelli a jsme jim vděční za jejich konstruktivní přístup k této změně. Pirelli si velmi dobře uvědomuje strategickou roli, kterou mají pneumatiky v F1, a víme, že velmi tvrdě pracují na tom, aby jejich výrobky představovaly to nejlepší kombinaci výkonu a odolnosti v novém technickém kontextu. Těšíme se na začátek sezóny 2021 a jsme všichni nadšeni, že nová auta a nové 18palcové pneumatiky vyrazí na trať podle nových předpisů v roce 2022.“

MARCO TRONCHETTI PROVERA, výkonný vice-předseda PIRELLI uvedl: „Svět motoristického sportu také musel čelit obtížím způsobeným pandemií Covid-19, ale FIA a FOM udělaly mimořádnou práci při organizaci závodů mistrovství v roce 2020. Očividně nás těší, že jsme dosáhli této dohody, která rozšíří naši přítomnost na vrcholu světového motoristického sportu do roku 2024. Pirelli je po boku Formule 1 více než 70 let, od prvních závodů v roce 1950 a společnost nadále investuje do nejmodernějších technologických úrovní výzkumu a vývoje, o čemž svědčí zavedení 18palcových pneumatik od příštího roku. Motorsport je součástí naší DNA a Formule 1 představuje laboratoř pod širým nebem, která nám umožňuje znalosti z vývoje závodních pneumatik pro silniční vozy, počínaje řadou Ultra High Performance, která vybavuje nejprestižnější automobily na světě”.

 

Images by Pirelli & C. S.p.A.