Pirelli přichází s novou Powergy, letní pneu zaměřenou na bezpečnou jízdu a udržitelnost

Nová pneumatika Pirelli Powergy debutuje. Je to pneumatika zaměřená na bezpečnost a udržitelnost, stavěná pro každodenní řízení. Má být přínosem jak pro řidiče, tak pro životní prostředí.

Powergy je letní pneumatika určená pro moderní crossovery, SUV, sedany a MPV. Byla navržena pomocí nejnovější technologie virtuální simulace vyvinuté společností Pirelli a bude k dispozici v 55 velikostech od 17 do 20 palců do konce tohoto roku s rychlostními indexy od H do Y.

Nová Pirelli Powergy zaručuje vynikající brzdný výkon za mokra, jak dokazuje hodnocení A na štítku pneumatiky (EU štítek s hodnotou A u všech produktů), které motoristům umožňuje poklidnou jízdu i za špatného počasí. Zvláštní pozornost byla věnována životnímu prostředí a udržitelnosti. Díky nízkému valivému odporu, který snižuje spotřebu paliva a pomáhá tak snižovat emise a přispívá k nižší hlučnosti. Podle testovacích měření má pneu také minimální hodnotu emisí hluku a dosáhla na třídu B za valivý odpor. To znamená větší pohodlí pro řidiče a zvýšenou ekologickou udržitelnost.

Společnost při vývoji Powergy využila k dosažení stanovených výkonnostních cílů nejpokročilejší systémy virtuální reality. Tyto nové procesy umožnily optimalizaci dezénu a profilu pneumatiky a maximalizaci kontaktní plochy. Tato kontaktní plocha je dokonale vyvážená, s rovnoměrným přítlakem, který zkracuje brzdnou dráhu a zvyšuje ovladatelnost a přesnost jízdy. Těchto vlastností bylo dosaženo také díky současnému vývoji směsí se specifickými polymery, což zlepšuje brzdění na mokru a životnost pneumatik.

Design dezénu, který se vyznačuje podélnými drážkami a šikmými zářezy a lamelami ve tvaru rybí ploutve, které umožňují vynikající rozptýlení vody, což pomáhá předcházet aquaplaningu a zvyšuje bezpečnost na mokru. Tohoto bylo opět dosaženo díky analýze dat, tentokráte ze statického simulátoru v oddělení výzkumu a vývoje společnosti Pirelli v Miláně a díky také závěrečným testům na trati k sloužícími k prověření nové pneumatiky. Ve výsledku se tím výrazně zkrátila doba vývoje, kdy byla celá pneumatika vytvořena za pouhých 18 měsíců, a to navzdory obtížím způsobeným omezeními Covid-19, s použitím méně fyzických prototypů s následnými výhodami pro životní prostředí. Pirelli použije procesy vytvořené jejím oddělením výzkumu a vývoje k vývoji Powergy pro další nové pneumatiky.

Vyrábět se bude v šířkách od 195 do 255, série od 35 do 65, v rychlostních indexech H, V, W, Y, s ráfky od 17 do 20 palců.


Images by Pirelli & C. S.p.A.